Herstel beschadigde spoorbrug Sittard gepland voor september

Afbeelding: Google Street View

ProRail gaat ervan uit dat het op 23 september kan beginnen met de herstelwerkzaamheden aan de spoorbrug in Sittard die eerder deze maand beschadigd raakte. Op 15 juli zorgde een te hoge vrachtwagen er voor honderdduizenden euro’s aan schade.

ProRail sprak na het incident van een “hele forse aanrijding”. Onderzoek naar de staat van de brug en het spoor heeft uitgewezen dat het spoor hersteld moet worden. Een belangrijke draagbalk die onderdeel uitmaakt van de hoofdconstructie van de brug is door de aanrijding verbogen. De brug is door de vrachtwagen centimeters omhoog getild waardoor er zelfs een knik in het spoor boven de brug is ontstaan. Sinds het incident is het treinverkeer tussen Sittard en Roermond beperkt.

De spoorbeheerder wil in het weekend van 23 september beginnen met de werkzaamheden. Daartoe moet het nog wel definitieve goedkeuring van de plannen krijgen, omdat de geplande buitendienststelling allereerst moet worden voorgelegd aan de vervoerders. De herstelwerkzaamheden zouden betekenen dat er gedurende drie dagen geen treinverkeer mogelijk is. De komende tijd gaat een aannemer wel alvast beginnen met de voorbereidingen op de geplande werkzaamheden, zoals het plaatsen van hekken.

Op basis van de voorlopige planning zal ProRail eerst de bovenleiding aan de kant schuiven, zodat er aan het brugdek gewerkt kan worden. Dat wordt aan de onderkant losgemaakt, uitgehesen en afgevoerd. Daarnaast wordt de schade aan het beton van de zogeheten landhoofden en pijlers hersteld. Tevens worden de opleggingen gerepareerd of waar nodig vervangen. Als dat klaar is, kan het spoor weer worden opgebouwd, waarbij ook de bovenleiding weer op zijn plaats komt. De werkzaamheden worden naar verwachting op 26 september afgerond, waarna ProRail zal gaan roestrijden. Pas daarna wordt het spoor weer in dienst genomen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.