ERTMS, spoortraject Zevenaar-Duitsland, foto: Alstom

ProRail selecteert elf oplossingen voor testfase ERTMS ASAP

Elf innovatieve oplossingen zijn geselecteerd voor de testfase van ERTMS ASAP, een aanbesteding die ProRail is gestart met bedrijven om de invoering van ERTMS te versnellen. Als de testen succesvol blijken dan heeft ProRail een inkoopverplichting.

De Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS (ERTMS ASAP startte in juni 2020 in een nieuwe vorm, waarbij ProRail tal van marktpartijen vroeg concrete en innovatieve voorstellen te doen voor versnelling. Dat leidde in mei 2021 tot een innovatiepartnerschap met dertien bedrijven die samen vijftien plannen hadden. De volgende stap was elk plan om te zetten in een businesscase.

Na goedkeuring van de businesscases gaan er elf plannen van de bedrijven door naar de testfase. De partners waarvan de oplossingen zijn geselecteerd zijn Rail Connected, Heijmans, Allinq, Tizzin, VRS, Strukton, Geonext, Delta PI en Pilz. De ideeën variëren van ‘digitaal graven’ tot de inzet van een robot en van draadloze assentellers tot nieuwe applicaties en 3D-printing.

De eerste testresultaten worden in 2022 bekendgemaakt. Als het testen slaagt, heeft ProRail inkoopverplichting. Volgens ProRail past dit bij het karakter van een innovatie-partnerschap, waarin de partners wederzijds vertrouwen uitspreken. “Dat betekent dat als de innovatie zich heeft bewezen en het verdienmodel klopt, ProRail deze ook feitelijk inkoopt en invoert”, aldus de spoorbeheerder.

Lees ook:

ProRail maakt selectie twaalf bedrijven voor versnelde uitrol ERTMS bekend

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ProRail selecteert elf oplossingen voor testfase ERTMS ASAP | SpoorPro.nl
ERTMS, spoortraject Zevenaar-Duitsland, foto: Alstom

ProRail selecteert elf oplossingen voor testfase ERTMS ASAP

Elf innovatieve oplossingen zijn geselecteerd voor de testfase van ERTMS ASAP, een aanbesteding die ProRail is gestart met bedrijven om de invoering van ERTMS te versnellen. Als de testen succesvol blijken dan heeft ProRail een inkoopverplichting.

De Aanbesteding Snellere AanPak ERTMS (ERTMS ASAP startte in juni 2020 in een nieuwe vorm, waarbij ProRail tal van marktpartijen vroeg concrete en innovatieve voorstellen te doen voor versnelling. Dat leidde in mei 2021 tot een innovatiepartnerschap met dertien bedrijven die samen vijftien plannen hadden. De volgende stap was elk plan om te zetten in een businesscase.

Na goedkeuring van de businesscases gaan er elf plannen van de bedrijven door naar de testfase. De partners waarvan de oplossingen zijn geselecteerd zijn Rail Connected, Heijmans, Allinq, Tizzin, VRS, Strukton, Geonext, Delta PI en Pilz. De ideeën variëren van ‘digitaal graven’ tot de inzet van een robot en van draadloze assentellers tot nieuwe applicaties en 3D-printing.

De eerste testresultaten worden in 2022 bekendgemaakt. Als het testen slaagt, heeft ProRail inkoopverplichting. Volgens ProRail past dit bij het karakter van een innovatie-partnerschap, waarin de partners wederzijds vertrouwen uitspreken. “Dat betekent dat als de innovatie zich heeft bewezen en het verdienmodel klopt, ProRail deze ook feitelijk inkoopt en invoert”, aldus de spoorbeheerder.

Lees ook:

ProRail maakt selectie twaalf bedrijven voor versnelde uitrol ERTMS bekend

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.