Klimaattrein naar Glasgow

Klimaattrein: “Prijsmaatregelen moeten trein concurrerender maken”

Klimaattrein naar Glasgow

Prijsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat treinen beter kunnen concurreren met de luchtvaart. Dat zei Wim van de Camp, ambassadeur van het Jaar van het Spoor, zaterdag bij het vertrek van de Klimaattrein. Zaterdag reisde een Nederlandse spoordelegatie af naar de Klimaatconferentie die zondag in Glasgow is begonnen.

De klimaattrein vertrok ’s ochtends vanuit Amsterdam en reed via Rotterdam en Brussel naar Londen. Aan boord gingen jongeren, bestuurders uit de spoorsector, activisten en wetenschappers met elkaar in gesprek over de opwarming van de aarde. Ook enkele leden van de officiële Nederlandse delegatie reisden mee.

‘Reizen met de trein is nog vrij duur’

Reizen met de trein is nog steeds vrij duur terwijl vliegen erg goedkoop is, vindt Van de Camp. “Gelukkig zijn de benzineprijzen nu heel hoog, dus dat scheelt wel.” Prijsmaatregelen dienen er volgens hem voor te zorgen dat het spoorvervoer beter kan concurreren met de luchtvaart en het wegvervoer. Hij wijst erop dat de overheid mensen moet stimuleren om bij afstanden lager dan zevenhonderd kilometer met de trein te reizen.

Een reden dat het spoor nog niet aantrekkelijk genoeg is voor de reizigers, is volgens de ambassadeur dat de Europese spoorsystemen nog te nationaal zijn ingericht. “We hebben veel kleine praktische bezwaren om bijvoorbeeld naar Berlijn of naar Luik te reizen. In Europa moeten de spoorgrenzen verder open. De technische problemen moeten verdwijnen en het moet makkelijker zijn om kaartjes te kopen, ook naar de kleinere stations. Het spoorsysteem moet een beetje leren van Easyjet en Ryanair”, vindt hij.

Wim van de Camp
Wim van de Camp, ambassadeur van het Europees Jaar van het Spoor.

Spoor staat in de spotlight

Op dit moment staat het spoor in de spotlight en van deze gelegenheid kan volgens de ambassadeur in Glasgow gebruik worden gemaakt. “We hebben het Europees Jaar van het Spoor. Er zijn heel veel initiatieven op dit moment. COP26 gaat ook heel veel over treinverkeer en we hebben de Green Deal van Frans Timmermans. Dat zijn allemaal elementen die de trein meer in belangstelling brengen van het publiek.”

Greenpeace pleitte vorige week voor een verbod op vluchten op de korte afstand in de Europese Unie als daar een treinrit van minder dan zes uur als alternatief voor is. Van de Camp is het eens met de aanpak, maar vindt een verbod een brug te ver. “We moeten zorgen dat het spoorsysteem concurrerend is met de luchtvaart. Heel veel Europeanen en Nederlanders zijn best milieubewust, dus men gaat echt wel reizen met de trein als het net zo makkelijk wordt als het vliegtuig.”

Operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail geeft aan dat het belangrijk is om op de top met elkaar af te spreken “hoe het spoor een belangrijke essentieel rol kan vervullen in die klimaatafspraken”. “Wij denken dat die rol veel groter kan zijn dan nu het geval is, zeker in Europa.”

Rietstra vindt dat een eventuele verplichting voor reizen met de trein ‘aan de politiek is’. “Wat ik wel vind dat wij het mogelijk moet maken dat als er een besluit komt, dan wij het mogelijk maken dat treinen echt een substitutie kunnen zijn voor vliegtuigen in Europa. Dat betekent dat we nog meer moeten doen aan hogesnelheidslijnen. Dat we meer moeten doen aan Europese afspraken om te standaardiseren. Dus ik kan me er een heel eind in vinden, maar het is aan iemand anders om hierover te besluiten.”

Operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail
Operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail.

‘Van denken naar doen’

Volgens de operationeel directeur moet het nu van “denken naar doen” gaan. “Maak een afspraak maar doe het dan ook met elkaar. We moeten in ons achterhoofd houden dat we klimaatafspraken hebben en dat we de CO2 willen reduceren.”

De circa vijfhonderd mensen die zaterdag met de speciale klimaattrein vanuit Nederland vertrokken, kwamen zaterdagavond aan in Glasgow. Daar is zondag officieel de COP26 Klimaattop begonnen. Wereldleiders gaan er maandag en dinsdag met elkaar in gesprek over de aanpak van klimaatverandering.

Bekijk hier de videoreportage:

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.