Technici werken aan sporen De Lijn

Fietser overleden na val op gladde tramsporen in Gent

In Gent is een 35-jarige fietser om het leven gekomen nadat hij was uitgegleden over natte tramsporen en ongelukkig ten val kwam. De tramsporen in de Oost-Vlaamse stad hebben een slechte reputatie. Eerder deze zomer becijferde het UZ Gent dat een op de vier fietsongelukken te maken heeft met tramsporen. De Lijn bevestigt dat de tramsituatie in Gent niet ideaal is voor fietsers, maar zegt er alles aan te doen de situatie te verbeteren. 

Het dodelijke ongeval gebeurde eind augustus, maar werd nu pas bekend, meldt VRT Nieuws. De man zou op een regenachtige dag uitgegleden zijn op de sporen. Daarna botste hij met zijn borst tegen een ijzeren verkeerspaaltje. Hij werd vervolgens meegenomen naar het ziekenhuis waar hij later overleed aan bloedingen rond de long en een scheur van de aorta.

‘Kwart van de fietsongevallen door tramspoor’

Alhoewel er tot dusver geen doden te betreuren vielen, is een ongeval op de Gentse tramsporen geen uitzondering. Uit een studie van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent van deze zomer bleek dat een kwart van alle geregistreerde fietsongevallen in 2018 gebeurde op Gentse tramsporen.

De meeste ongevallen op de tramsporen vonden plaats in de herfst bij regenweer en troffen vaker vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Naar schatting 500 slachtoffers kwamen na hun valpartij terecht op een van de Gentse spoedgevallendiensten. “Het is dringend tijd om de infrastructuur te verbeteren en jongvolwassenen te sensibiliseren”, zei spoedarts Cathelijne Lyphout.

Lyphout zag twee belangrijke oorzaken van de tramongevallen: “Slachtoffers bleven met hun fietswiel steken in het tramspoor (52,3 procent van de ongevallen) of vielen of slipten bij het kruisen van het tramspoor (42,4 procent van de ongevallen). Dat leidde snel tot ernstige valpartijen met een spoedopname tot gevolg.”

Verandering weginfrastructuur

De spoedartsen hebben in het rapport twee aanbevelingen gedaan om fietsongevallen op tramsporen te voorkomen. Zo adviseren zij de weginfrastructuur te wijzigen zodat fietsers en tramsporen van elkaar gescheiden zijn en er voldoende ruimte is voor fietsers om naast de sporen te fietsen, te draaien of af te slaan.

De Lijn beaamt in een reactie dat de tramsituatie in Gent niet ideaal is voor fietsers. “In Antwerpen en aan de kust hebben we minder vaak problemen met fietsers omdat de trams daar voor het grootste deel van hun traject in eigen bedding (al dan niet ondergronds) rijden en er dus veel minder in gemengd verkeer komen.”

Een aanpassing van de infrastructuur is echter niet eenvoudig. “Het tramverkeer scheiden van de rest van het verkeer – of minstens van het fietsverkeer – is in Gent, in de historische binnenstad met zijn smalle straten, niet eenvoudig. Dergelijke aanpassingen zijn moeilijk realiseerbaar.”

Renovatie en vernieuwing

Toch worden er volgens het vervoersbedrijven stappen ondernomen. “Er wordt overal werk gemaakt van het vernieuwen van tramsporen en -beddingen. In Gent staan onder meer de Botermarkt, de Vervaenestraat en (volgend jaar) Coupure op de planning. Er staan veel tramspoorvernieuwingsprojecten op stapel waarbij, naast grote projecten, ook voortdurend klein onderhoud wordt voorzien en de sporen continue worden gemonitord. We moeten er wel voor zien te zorgen dat we niet overal tegelijk aan het werk zijn in functie van de doorstroming.”

Educatie over fietsen bij tram

Anderzijds adviseren de spoedartsen van UZ Gent om fietsers bij de start van het academiejaar te leren hoe je tramsporen zo veilig mogelijk kruist en extra voorzichtig te zijn bij regenweer. Zij doelen daarbij om jongeren die in Gent komen studeren en onbekend zijn met de tramsporen.

Bewustwording is ook volgens De Lijn een belangrijk wapen en wordt door het vervoersbedrijf regelmatig toegepast. “Als fietsers tramsporen moeten oversteken, rijden ze daar best dwars (loodrecht) over”, is dan de boodschap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Fietser overleden na val op gladde tramsporen in Gent | SpoorPro.nl
Technici werken aan sporen De Lijn

Fietser overleden na val op gladde tramsporen in Gent

In Gent is een 35-jarige fietser om het leven gekomen nadat hij was uitgegleden over natte tramsporen en ongelukkig ten val kwam. De tramsporen in de Oost-Vlaamse stad hebben een slechte reputatie. Eerder deze zomer becijferde het UZ Gent dat een op de vier fietsongelukken te maken heeft met tramsporen. De Lijn bevestigt dat de tramsituatie in Gent niet ideaal is voor fietsers, maar zegt er alles aan te doen de situatie te verbeteren. 

Het dodelijke ongeval gebeurde eind augustus, maar werd nu pas bekend, meldt VRT Nieuws. De man zou op een regenachtige dag uitgegleden zijn op de sporen. Daarna botste hij met zijn borst tegen een ijzeren verkeerspaaltje. Hij werd vervolgens meegenomen naar het ziekenhuis waar hij later overleed aan bloedingen rond de long en een scheur van de aorta.

‘Kwart van de fietsongevallen door tramspoor’

Alhoewel er tot dusver geen doden te betreuren vielen, is een ongeval op de Gentse tramsporen geen uitzondering. Uit een studie van de Spoedgevallendienst van het UZ Gent van deze zomer bleek dat een kwart van alle geregistreerde fietsongevallen in 2018 gebeurde op Gentse tramsporen.

De meeste ongevallen op de tramsporen vonden plaats in de herfst bij regenweer en troffen vaker vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Naar schatting 500 slachtoffers kwamen na hun valpartij terecht op een van de Gentse spoedgevallendiensten. “Het is dringend tijd om de infrastructuur te verbeteren en jongvolwassenen te sensibiliseren”, zei spoedarts Cathelijne Lyphout.

Lyphout zag twee belangrijke oorzaken van de tramongevallen: “Slachtoffers bleven met hun fietswiel steken in het tramspoor (52,3 procent van de ongevallen) of vielen of slipten bij het kruisen van het tramspoor (42,4 procent van de ongevallen). Dat leidde snel tot ernstige valpartijen met een spoedopname tot gevolg.”

Verandering weginfrastructuur

De spoedartsen hebben in het rapport twee aanbevelingen gedaan om fietsongevallen op tramsporen te voorkomen. Zo adviseren zij de weginfrastructuur te wijzigen zodat fietsers en tramsporen van elkaar gescheiden zijn en er voldoende ruimte is voor fietsers om naast de sporen te fietsen, te draaien of af te slaan.

De Lijn beaamt in een reactie dat de tramsituatie in Gent niet ideaal is voor fietsers. “In Antwerpen en aan de kust hebben we minder vaak problemen met fietsers omdat de trams daar voor het grootste deel van hun traject in eigen bedding (al dan niet ondergronds) rijden en er dus veel minder in gemengd verkeer komen.”

Een aanpassing van de infrastructuur is echter niet eenvoudig. “Het tramverkeer scheiden van de rest van het verkeer – of minstens van het fietsverkeer – is in Gent, in de historische binnenstad met zijn smalle straten, niet eenvoudig. Dergelijke aanpassingen zijn moeilijk realiseerbaar.”

Renovatie en vernieuwing

Toch worden er volgens het vervoersbedrijven stappen ondernomen. “Er wordt overal werk gemaakt van het vernieuwen van tramsporen en -beddingen. In Gent staan onder meer de Botermarkt, de Vervaenestraat en (volgend jaar) Coupure op de planning. Er staan veel tramspoorvernieuwingsprojecten op stapel waarbij, naast grote projecten, ook voortdurend klein onderhoud wordt voorzien en de sporen continue worden gemonitord. We moeten er wel voor zien te zorgen dat we niet overal tegelijk aan het werk zijn in functie van de doorstroming.”

Educatie over fietsen bij tram

Anderzijds adviseren de spoedartsen van UZ Gent om fietsers bij de start van het academiejaar te leren hoe je tramsporen zo veilig mogelijk kruist en extra voorzichtig te zijn bij regenweer. Zij doelen daarbij om jongeren die in Gent komen studeren en onbekend zijn met de tramsporen.

Bewustwording is ook volgens De Lijn een belangrijk wapen en wordt door het vervoersbedrijf regelmatig toegepast. “Als fietsers tramsporen moeten oversteken, rijden ze daar best dwars (loodrecht) over”, is dan de boodschap.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.