Testritten met goederentreinen over Botlekbrug afgerond

Botlekbrug (Foto: ProRail)

In opdracht van ProRail zijn afgelopen weekend met succes de eerste proefritten over het goederenspoor van de nieuwe Botlekbrug uitgevoerd. Daarbij zijn goederentreinen van verschillend gewicht met verschillende snelheden over de 1.200 meter lange brug gereden.

Doordat de brug zes meter hoger ligt dat de oude Botletbrug, hebben zware treinen vanuit Botlek en Pernis die te dicht bij de brug vertrekken mogelijk last van de steile helling. Daarom zijn het in het weekend van 6 en 7 maart onder andere proeven gedaan met een 1.200 ton zware trein, die met 80 kilometer per uur over de brug is gereden. Voorafgaand aan de praktijktests waren ter voorbereiding al verschillende simulaties uitgevoerd.

Eerste proefritten

“Ik ben tevreden met hoe de eerste testen zijn verlopen”, zegt testmanager Bob van den Bergen van ProRail. “We liepen wel tegen enkele zaken aan, maar daar hadden we van tevoren rekening mee gehouden omdat het de eerste keer was. Zo hadden we bijvoorbeeld storingsploegen paraat staan.”

De kwesties van technische aard konden ter plekke verholpen worden, terwijl de zaken van operationele aard de komende tijd geëvalueerd zullen worden, zodat deze plooien bij de volgende reeks testen gladgestreken zijn.

Bekijk hier een video van een van de testritten:

Vervolg tests

Ook in de periode tot aan het in dienst stellen van het spoor op de Botlekbrug zullen nog een flink aantal tests worden uitgevoerd. Zo zal niet alleen een 2.400 ton zware goederentrein ingezet worden, ook zal een exemplaar met een lengte van 600 meter over de brug gaan. Omdat de Botlekbrug een hefbrug met twee hefdelen is, zullen tevens de verschillende systemen van de brug uitvoerig getest worden.

De nieuwe Botlekbrug werd in 2015 geopend en is geïnstalleerd ter vervanging van de oorspronkelijke Botlekbrug uit 1955. Deze vormde vanwege zijn geringe doorvaarthoogte in toenemende mate een knelpunt voor de scheepvaart. In augustus 2017 reed de laatste trein over de brug. Goederentreinen worden sindsdien omgeleid door de naastgelegen Botlektunnel.

Het wegverkeer maakt al een aantal jaar gebruik van de nieuwe Botlekbrug. Daar komt in het tweede kwartaal van dit jaar het treinverkeer bij.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.