ERTMS-simulator

ERTMS-koppeling tussen trein- en verkeersleidingssimulator aangetoond

Het is mogelijk om een werkbare koppeling te maken tussen een treinsimulator en een verkeersleidingssimulator. Dit heeft het ERTMS-programma in een proof of concept-project samen met Corys en Ordina aangetoond. Doordat de simulatoren zijn gekoppeld, kunnen treindienstleiders en machinisten vroegtijdig in één simulatieomgeving samenwerken en de bedachte werkprocessen voor ERTMS beoordelen. 

Normaal gesproken maken machinisten en treindienstleiders pas voor het eerst kennis met ERTMS tijdens hun opleiding. De programmadirectie ERTMS wil gebruikers al eerder betrekken bij ERTMS, zodat ze ook mee kunnen denken over een goede werkwijze.

Machinisten en treindienstleiders zijn vanaf de start van het ERTMS-programma betrokken bij het evalueren van de operationele processen die bedacht zijn voor ERTMS. “De kwaliteit van die evaluatie valt of staat bij hoe goed je je in een operationeel scenario in kan leven. Dat is lastig als je dat alleen aan de hand van een stuk tekst, wat plaatjes en een stroomschema moet doen”, meldt het ERTMS-programma.

Proof of concept

Het doel van de Proof of Concept was om de treinsimulator van Corys te koppelen aan de verkeersleidingssimulator van ProRail. Volgens het projectteam was met name het uitwisselen van ETCS-berichten tussen de simulatoren spannend. Het doel hiervan was om de ETCS-berichten volledig te laten voldoen aan de ERTMS-specificaties.

Het Proof of Concept-project loopt binnenkort. Het is nu al duidelijk dat er een werkbare koppeling gemaakt kan worden tussen de treinsimulator en de verkeersleidingssimulator. Om die reden zal op korte termijn een nieuw project worden opgestart. Daar zal de koppeling tussen de twee simulatoren verder worden ontwikkeld, zodat er ERTMS-scenario’s mee gesimuleerd kunnen worden.

Infrabel heeft ERTMS op 30 procent van het hoofdspoor geïnstalleerd
Kennisalliantie werkt aan ‘open engineering’ ERTMS-baanvak Kijfhoek-België
Thales en Siemens geselecteerd voor dialoogfase ERTMS-aanbesteding
Programma ERTMS overweegt uitbreiding met regionale lijnen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ERTMS-koppeling tussen trein- en verkeersleidingssimulator aangetoond | SpoorPro.nl
ERTMS-simulator

ERTMS-koppeling tussen trein- en verkeersleidingssimulator aangetoond

Het is mogelijk om een werkbare koppeling te maken tussen een treinsimulator en een verkeersleidingssimulator. Dit heeft het ERTMS-programma in een proof of concept-project samen met Corys en Ordina aangetoond. Doordat de simulatoren zijn gekoppeld, kunnen treindienstleiders en machinisten vroegtijdig in één simulatieomgeving samenwerken en de bedachte werkprocessen voor ERTMS beoordelen. 

Normaal gesproken maken machinisten en treindienstleiders pas voor het eerst kennis met ERTMS tijdens hun opleiding. De programmadirectie ERTMS wil gebruikers al eerder betrekken bij ERTMS, zodat ze ook mee kunnen denken over een goede werkwijze.

Machinisten en treindienstleiders zijn vanaf de start van het ERTMS-programma betrokken bij het evalueren van de operationele processen die bedacht zijn voor ERTMS. “De kwaliteit van die evaluatie valt of staat bij hoe goed je je in een operationeel scenario in kan leven. Dat is lastig als je dat alleen aan de hand van een stuk tekst, wat plaatjes en een stroomschema moet doen”, meldt het ERTMS-programma.

Proof of concept

Het doel van de Proof of Concept was om de treinsimulator van Corys te koppelen aan de verkeersleidingssimulator van ProRail. Volgens het projectteam was met name het uitwisselen van ETCS-berichten tussen de simulatoren spannend. Het doel hiervan was om de ETCS-berichten volledig te laten voldoen aan de ERTMS-specificaties.

Het Proof of Concept-project loopt binnenkort. Het is nu al duidelijk dat er een werkbare koppeling gemaakt kan worden tussen de treinsimulator en de verkeersleidingssimulator. Om die reden zal op korte termijn een nieuw project worden opgestart. Daar zal de koppeling tussen de twee simulatoren verder worden ontwikkeld, zodat er ERTMS-scenario’s mee gesimuleerd kunnen worden.

Infrabel heeft ERTMS op 30 procent van het hoofdspoor geïnstalleerd
Kennisalliantie werkt aan ‘open engineering’ ERTMS-baanvak Kijfhoek-België
Thales en Siemens geselecteerd voor dialoogfase ERTMS-aanbesteding
Programma ERTMS overweegt uitbreiding met regionale lijnen

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.