Winterweer, sneeuw, trein, NS, foto: ProRail

SpoorProTV: winterweer, Toekomstbeeld OV en Europees Jaar van het Spoor

Nederland is deze week in de ban van het winterse weer. Naast de sneeuwpret en de mooie plaatjes bracht het veel ongemak met zich mee, want sinds zondag is het spoornetwerk getroffen door flinke sneeuwval. ProRail, aannemers en vervoerders werkten in de afgelopen dagen de klok rond om het spoor sneeuwvrij te maken en gestrande voertuigen weg te slepen. SpoorProTV blikte woensdag in de uitzending terug naar het harde werk dat is verzet.

Naast de winterperikelen is er aandacht voor de Ontwikkelagenda Toekomstbeeld OV 2040 die staatssecretaris Stientje van Veldhoven onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. In het rapport staat in negen ‘menukaarten’ beschreven welke investeringen nodig zijn om het openbaar vervoer tegen 2040 klaar te maken voor de toekomst.

Robuust spoor

De voor het spoor belangrijkste menukaart is ‘menukaart 0’ die zich richt op een ‘robuuste basis’ waar de noodzaak voor voldoende investeringen in beheer, onderhoud en vervanging specifiek wordt genoemd voor een betrouwbare dienstregeling. Een andere belangrijk element is het maken van een keuze voor de routering van goederentreinen van Rotterdam naar Noordoost-Europa, een lang gekoesterde wens van de spoorgoederensector.

Een groot deel van de bouwstenen in de andere acht menukaarten vallen of staan met het realiseren van deze ‘robuuste basis’. Coördinerend beleidsmedewerker Dirk-Jan de Vries van het ministerie van Infrastructuur is te gast en vertelt over de verschillende projecten die zijn opgenomen in de Ontwikkelagenda.

Kijk hier de nieuwsuitzending terug:

Europees Jaar van het Spoor

Verder in de nieuwsuitzending een interview met Maurizio Castelletti, hoofd van de afdeling bij de Europese Commissie die zich bezighoudt met het Europese Jaar van het Spoor 2021. De Commissie wil binnen een tijdsbestek van tien jaar een verdubbeling realiseren van het hogesnelheidstreinverkeer en een verdrievoudiging tegen 2050. Ook het spoorgoederenverkeer moet tegen die tijd zijn verdubbeld. In het Europese Jaar van het Spoor worden mijlpalen gesteld voor het vergroten van het marktaandeel van treinvervoer. Dit moet bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Green Deal.

SpoorProTV is iedere woensdagmiddag om 14.00 uur live op YouTube te zien en is daar na afloop ook terug te kijken. Abonneer je op ons kanaal en krijg automatisch een melding zodra er een nieuwe video online staat.

Lees ook:

Banner SpoorProTV groot

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.