ERTMS-aanbesteding bijeenkomst, foto: ProRail

Vijf systeemleveranciers ontvangen ERTMS-aanbestedingsdossier

Vijf systeemleveranciers hebben eind vorige week het aanbestedingsdossier ontvangen voor het beveiligingssysteem ERTMS. Het gaat om de inschrijvingsfase voor ERTMS Central Safety System (CSS), het computergestuurde hart dat de ERTMS-spoorinfrastructuur gaat aansturen. De systeemleveranciers waar het om gaat zijn Alstom, Bombardier, Hitachi, Siemens en Thales.

Uit deze vijf leveranciers worden de komende periode twee partijen gekozen met wie een dialoog wordt gestart. Dat gebeurt volgens een woordvoerder rond de jaarwisseling. Deze omvangrijke aanbesteding heeft een waarde van 300 tot 400 miljoen euro.

ProRail-topman John Voppen deed vorige week donderdag in het Spoorwegmuseum in Utrecht de aftrap voor de nieuwe aanbestedingsfase. “De aanbesteding van het digitale systeem voor ERTMS is nu echt van start. Een spannend moment, ook voor de systeemleveranciers. Over ruim een jaar zullen we weten wie de finish heeft gehaald.”

ERTMS CSS

De spoorbeveiligingsinstallaties in het spoor worden met de ingebruikname van het ERTMS CSS straks niet meer per baanvak, maar centraal aangestuurd. Het systeem wordt in eerste instantie voor minimaal de zeven baanvakken uit het programmabesluit ERTMS ontwikkeld die gepland staan om voor 2030 te worden uitgerold. Het gaat om de uitrol van ERTMS Baseline 3, Release 2 (B3R2).

Het CSS kent een centraal deel (Radio Block Centers, interlockings) dat in datacentra van ProRail zal worden geplaatst en een decentraal deel (object controllers, Lineside Electronic Units, balises) dat in of bij de spoorbaan zal worden geplaatst. Daartussen ligt het signalling network voor Level 2 Baseline 3 dat niet door de opdrachtnemer zal worden geleverd.

Huwelijk

De leverancier die het contract krijgt wordt ook verantwoordelijk voor het beheer en de toekomstige ontwikkeling. Het gaat om een raamcontract met een looptijd van twaalf jaar. Daarnaast mag nog voor een langere tijd onderhoud worden uitgevoerd.

“We zoeken een serieuze partner voor lange tijd, het lijkt op een huwelijk”, aldus Voppen. “Het gaat hier om een contract van tientallen jaren. Met een stevige ICT-component. En dat vraagt van iedereen om een flexibele houding, want we weten niet hoe de IT-techniek zich ontwikkelt. Ik ben reuze benieuwd wie het straks gaat worden.”

De dialoog met de partijen eindigt in het najaar van 2021. Rond de jaarwisseling van 2021/2022 wordt met de winnende partij het contract getekend.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.