De eerste rit met een vernieuwd treinstel van Arriva, van Leeuwarden naar Harlingen Haven, foto: ANP

ING: personenvervoer per spoor loopt 35 procent terug door thuiswerken

De coronacrisis heeft voor een afname van 13,5 procent gezorgd in het personen- en goederenvervoer. Het personenvervoer per spoor heeft daar met name een groot aandeel in. Daar zorgen thuiswerken en OV-mijden ervoor dat het aantal passagiers naar verwachting met zo’n 35 procent zal terugvallen. Dat heeft het ING Economisch Bureau becijferd.

Het duurt waarschijnlijk jaren voor de sectoren in het personenvervoer de coronacrisis te boven zijn gekomen. Dat blijkt volgens ING uit het gebruik van de NOW-regeling door NS, OV-bedrijven als Connexxion en Arriva en KLM.

Grote verschillen

De coronacrisis zorgt voor grote verschillen in het personen en goederenvervoer. Het personenvervoer op de weg en per spoor heeft in 2020 het zwaarst te leiden met een terugval van 35 procent in 2020 en 25 procent in 2021. Het spoorgoederenvervoer heeft in 2020 met een krimp van 4 procent te maken en in 2021 van 2,5 procent.

Goederenvervoer

Het grootste deel van de bedrijven in transport en logistiek is actief in het goederenvervoer, dat ook ruim tweederde van de omzet genereert. De coronacrisis zorgde voor een verstoring van toeleveringsketens en daling in vraag. Consumenten pasten daarnaast ook hun consumptiepatronen aan. Anders dan in het personenvervoer is de terugval volgens ING minder groot dan verwacht. Per saldo daalt het volume met 4,5 procent, al zijn de uitslagen door verschuivingen tussen goederenstromen en modaliteiten op bedrijfsniveau groot.

Als gevolg van de coronapandemie is de groei van e-commerce verder versneld en naar verwachting leidt dit structureel tot hogere online verkopen. Zo steeg de omzet van Nederlandse webwinkels in het tweede kwartaal met 45 procent en vervoerde PostNL 25 procent meer pakketten. In buurlanden is deze beweging ook te zien. Terwijl de winkeldistributie onder druk staat, verschuiven er activiteiten van de winkel naar het warehouse en profiteren logistieke bedrijven in E-fulfilment en pakketvervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ING: personenvervoer per spoor loopt 35 procent terug door thuiswerken | SpoorPro.nl
De eerste rit met een vernieuwd treinstel van Arriva, van Leeuwarden naar Harlingen Haven, foto: ANP

ING: personenvervoer per spoor loopt 35 procent terug door thuiswerken

De coronacrisis heeft voor een afname van 13,5 procent gezorgd in het personen- en goederenvervoer. Het personenvervoer per spoor heeft daar met name een groot aandeel in. Daar zorgen thuiswerken en OV-mijden ervoor dat het aantal passagiers naar verwachting met zo’n 35 procent zal terugvallen. Dat heeft het ING Economisch Bureau becijferd.

Het duurt waarschijnlijk jaren voor de sectoren in het personenvervoer de coronacrisis te boven zijn gekomen. Dat blijkt volgens ING uit het gebruik van de NOW-regeling door NS, OV-bedrijven als Connexxion en Arriva en KLM.

Grote verschillen

De coronacrisis zorgt voor grote verschillen in het personen en goederenvervoer. Het personenvervoer op de weg en per spoor heeft in 2020 het zwaarst te leiden met een terugval van 35 procent in 2020 en 25 procent in 2021. Het spoorgoederenvervoer heeft in 2020 met een krimp van 4 procent te maken en in 2021 van 2,5 procent.

Goederenvervoer

Het grootste deel van de bedrijven in transport en logistiek is actief in het goederenvervoer, dat ook ruim tweederde van de omzet genereert. De coronacrisis zorgde voor een verstoring van toeleveringsketens en daling in vraag. Consumenten pasten daarnaast ook hun consumptiepatronen aan. Anders dan in het personenvervoer is de terugval volgens ING minder groot dan verwacht. Per saldo daalt het volume met 4,5 procent, al zijn de uitslagen door verschuivingen tussen goederenstromen en modaliteiten op bedrijfsniveau groot.

Als gevolg van de coronapandemie is de groei van e-commerce verder versneld en naar verwachting leidt dit structureel tot hogere online verkopen. Zo steeg de omzet van Nederlandse webwinkels in het tweede kwartaal met 45 procent en vervoerde PostNL 25 procent meer pakketten. In buurlanden is deze beweging ook te zien. Terwijl de winkeldistributie onder druk staat, verschuiven er activiteiten van de winkel naar het warehouse en profiteren logistieke bedrijven in E-fulfilment en pakketvervoer.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.