Digitalisering spoor, foto: ProRail

ProRail en Railcenter openen Digital Assets Lab

ProRail en het Railcenter hebben maandag het Digital Assets Lab geopend. In het nieuwe lab, dat bij Railcenter in Amersfoort is ondergebracht, wordt geëxperimenteerd met slimme sensoren voor het spoor. Dat hebben de partijen dinsdag bekendgemaakt.

Op het terrein van Railcenter liggen spoor, wissels, bovenleiding en een overweg waar de innovatieve sensoren op kunnen worden getest. De sensoren worden gekoppeld aan diverse platforms die de sensordata vertalen naar dashboards. Doordat alle partijen makkelijk bij deze informatie kunnen, kan er snel worden gehandeld.

Kritische onderdelen

Nederland heeft een spoornetwerk met veel kritische onderdelen, waarvan het belangrijk is om de actuele staat te kennen en te monitoren. Voorbeelden van kritische onderdelen zijn het spoor en wissels, waarbij met behulp van temperatuurmetingen de kans op bevriezing of uitzetten kan worden voorspeld.

Andere zaken die met sensoren kunnen worden gemonitord zijn de ‘dichtligtijden’ van overwegen en het gebruik van wissels en sporen op emplacementen zonder treindetectie. Het voordeel van sensoren is dat deze makkelijk op onderdelen te monteren zijn en draadloos informatie doorsturen.

ProRail en Railcenter nodigen marktpartijen en spooraannemers uit om samen met hen van de nieuwe demonstratie- en testomgeving gebruik te maken. Voorstellen kunnen worden ingediend bij ProRail Innovatie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.