Rails, spoor

ProRail legt testspoor aan bij Railcenter

Spoorbeheerder ProRail gaat samen met andere partijen een testspoor van ruim één kilometer aanleggen op het buitenterrein van Railcenter in Amersfoort om innovaties in de praktijk te kunnen testen. Railcenter is een plek waar vakprofessionals bij elkaar komen voor opleidingen en de ontwikkeling van nieuwe spoorinnovaties.

In november vorig jaar opende het ERTMS Center in Railcenter, waar dit nieuwe beveiligingssysteem wordt ontwikkeld en beproefd. De producten die voor ERTMS worden opgeleverd zoals een On Board Unit en interlocking-systemen gaan als eerste naar dit centrum. Het centrum biedt de mogelijkheid om verschillende systemen aan elkaar te koppelen en te kijken of ze voldoen aan de gestelde eisen. Een machinistencabine en een werkplek voor een treindienstleider maken het daarnaast mogelijk om de treinoperatie na te bootsen.

Proeven

Naast het testspoor en de activiteiten in het Railcentrum zullen er de komende tijd ook een aantal proeven op het reguliere spoor plaatsvinden. Op de Betuweroute en op de regionale spoorlijn tussen Groningen en Zuidhorn vinden proeven plaats met Automatic Train Operation (ATO). Tussen Groningen-Leeuwarden wordt verder dit jaar een proef uitgevoerd met een waterstof- en batterijtrein. En op het traject Groningen-Amsterdam start een experiment met een snelle non-stop trein tussen de Randstad en grotere regiosteden.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.