Spoorlijn in omgeving Babberich in Gelderland

Spoorverdubbeling tussen Didam en Zevenaar gestart

In Didam is officieel een begin gemaakt met de verdubbeling en verbetering van het spoor tussen Didam en Zevenaar. Aannemer Strukton gaat het spoor tussen die twee plaatsen over een lengte van 4,5 kilometer verdubbelen. Het werk moet eind 2019 klaar zijn.

De spoorverdubbeling, die betaald wordt door de provincie Gelderland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, moet mogelijk maken dat treinen elkaar ongehinderd kunnen passeren. Ook worden er maatregelen genomen om sneller te kunnen rijden. Door de verhoging van de snelheid is meer tijd om treinen te laten keren in Arnhem. Dat komt de betrouwbaarheid van de dienstregeling ten goede. Dagelijks maken zo’n 21.000 reizigers gebruik van de spoorlijn Arnhem – Winterswijk. De afgelopen maanden zijn er al voorbereidende werkzaamheden geweest, zoals afzetten van werkterreinen en archeologisch onderzoek. Er is toen onder meer aardewerk gevonden uit de IJzertijd of Bronstijd.

Extra alert

Voor omwonenden zal het even wennen zijn dat er straks een dubbel spoor is, verwacht regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail. “De spoorlijn in Zevenaar en Didam gaat van 1 naar 2 sporen en inwoners moeten dus straks extra alert zijn bij het oversteken. Er kan immers straks ook vanaf de andere kant een trein aankomen. Daarom gaat ProRail extra voorlichting geven en stellen we aan de scholen in de omgeving lespakketten beschikbaar.”

Als gevolg van de spoorverdubbeling wordt de overweg Babberichseweg vervangen door een tunnel voor fietsers en voetgangers. Dat zal de locatie een stuk veiliger maken. Om de veiligheid bij het spoor verder te verbeteren is de provincie Gelderland in gesprek met de gemeenten Oude IJsselstreek, Aalten en Winterswijk om te kijken hoe ze onbeveiligde overwegen kunnen opheffen.

RegioExpres onderzocht

De provincie Gelderland onderzoekt of er nog andere mogelijkheden zijn om de spoorlijn tussen Arnhem en Winterswijk te verbeteren. Een serieuze optie is een RegioExpres tussen Arnhem en Doetinchem, die de reistijd vanuit de Achterhoek kan verkorten met 13 tot 20 minuten. Om de RegioExpres mogelijk te maken moet het spoor tussen Didam en Doetinchem Huet verdubbeld worden.

Daarvoor moet nog budget gevonden worden, legde gedeputeerde Connie Bieze uit bij de start van de spoorverdubbeling tussen Didam en Zevenaar. “Provincie Gelderland heeft nu 25 tot 30 miljoen gereserveerd. De werkelijke kosten voor de spoorverdubbeling tussen Didam en Doetinchem worden geschat op 63 tot 80 miljoen. De mogelijkheden en werkelijke kosten worden nu onderzocht.”

Lees ook:

ProRail gunt Strukton contract spoorverdubbeling Zevenaar-Didam

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Spoorverdubbeling tussen Didam en Zevenaar gestart”

Pat Rick|19.12.18|12:40

Goed om te verdubbelen. Maar de prijs per km is erg hoog. En de kosten moeten nog worden onderzocht (is men dan begonnen met een blanco cheque?). De kosten per kilometer moeten laag blijven zodat capaciteitsuitbreiding eerder haalbaar wordt en reizigers blij maakt, en niet zo hoog mogelijk wat alleen de aannemer blij maakt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.