Voestalpine kantoor Hilversum

Ontbijtseminar Voestalpine: BIM in de railinframarkt

Voestalpine Railpro organiseert op donderdag 13 september opnieuw een ontbijtseminar. Deze keer is Bouwwerk Informatie Model, ofwel BIM, het onderwerp van gesprek. “BIM wordt al veel gebruikt in de bouwsector, maar de spoorsector loopt nog achter,” zegt productmanager Robbert van der Schaaf van Voestalpine Railpro. Maar BIM biedt veel mogelijkheden.

Van der Schaaf van Voestalpine Railpro legt uit wat BIM precies is. “BIM staat voor Bouwwerk Informatie Model. Het is een geïntegreerd proces waarbij alle projectpartners samenwerken binnen een digitale omgeving. Alle kenmerken van een project worden ingevoerd, waaronder het 3D ontwerpmodel, planningen en kosten.” Op die manier kan BIM onder andere helpen bij het voorspellen van de prestaties van het project en om een nauwkeuriger kostenraming te maken voor de bouw en exploitatie.

Voestalpine Railpro wil daarom aan de spoorbranche laten zien wat de mogelijkheden zijn als spoorbedrijven gebruik zouden gaan maken van BIM, zegt Van der Schaaf. “Dit is een onderwerp dat de hele branche aangaat als het gaat om integraal samenwerken en communiceren. In de bouwsector wordt al veelvuldig gebruik gemaakt van BIM, in de spoorbranche lopen we nog achter. Mijns inziens is BIM over tien jaar niet meer weg te denken uit het spoor.”

Gasten

Te gast zijn Thymo van den Brug van ProRail, die gaat vertellen over de digitalisering van het spoor. Daarna volgt Sander Lokhoff van aannemer Strukton Rail. Hij praat over het onderwerp ‘BIM door de keten heen’. Michel Groen en Joop Jansen van ingenieursbureau Arcadis sluiten de middag af met het thema Data Driven 3D BIM.

Het ontbijtseminar start om 07.30 uur en duurt tot 11.30 uur. Het seminar vindt plaats aan de Nieuwe Crailoseweg 8 in Hilversum. Inschrijven voor de kennisbijeenkomst kan via de website van Voestalpine Railpro.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.