Werkzaamheden bij Veenendaal

BAM schuift tunnels onder het spoor in Veenendaal

Aannemer BAM schuift volgende week donderdag in opdracht van ProRail twee tunnelbakken onder het spoor bij Veenendaal. Daardoor kan de spoorbeheerder eind 2019 een drukke overweg opheffen. In de toekomst gaan hier namelijk zes intercity’s per uur rijden binnen het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). Op deze manier wordt het treinverkeer veiliger volgens ProRail.

Veenendaal krijgt twee tunnels onder het spoor door: een fietstunnel en een autotunnel. De werkzaamheden rond de aanleg van de spooronderdoorgangen ‘Voorpoort’ liggen op schema. Op 23 augustus worden ze onder het spoor gereden. Volgens ProRail is dit een bijzondere gebeurtenis, waarbij de betonnen kolossen op platformwagens van Mammoet worden verplaatst van de opbouwlocatie naar het spoor.

Geen treinen

Mede dankzij deze werkzaamheden is van 11 tot en met 26 augustus geen treinverkeer mogelijk tussen Utrecht en Rhenen en Utrecht en Ede-Wageningen. Bij Driebergen-Zeist heeft ProRail dit weekend een nieuw spoordek ingeschoven. Ook wordt hier een verkeerstunnel gebouwd, zodat de overweg kan worden opgeheven.

De aanleg van de spooronderdoorgangen vindt plaats op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland, en de gemeenten Ede, Renswoude en Veenendaal. ProRail is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van het project, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat financiert. Samen zorgen deze partijen voor de twee onderdoorgangen en aanpassing van de wegen in het gebied.

Programma Hoogfrequent Spoor

Veenendaal ligt aan het traject Schiphol – Utrecht – Nijmegen. ProRail werkt samen met aannemers op verschillende plekken aan projecten om dit traject klaar te stomen voor de start van PHS. Het doel van PHS is om meer treinen te laten rijden op de drukste trajecten van Nederland, om voldoende capaciteit te creëren voor de verwachte reizigersgroei. Een andere spoorlijn waar PHS in de toekomst wordt toegepast is Rotterdam – Den Haag. De werkzaamheden rondom het programma moeten in 2028 worden afgerond.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “BAM schuift tunnels onder het spoor in Veenendaal”

Teko Salverda|23.08.18|12:54

“dankzij”??? Moeten wij dankbaar zijn voor het uitvallen van het treinverkeer? Bedoeld wordt ‘ten gevolge van’.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.