Start verbouwing Rotterdam Centraal. Bron: NS

Verbouwing station Rotterdam Alexander van start

De verbouwing van station Rotterdam Alexander is dinsdag officieel van start gegaan. Het doel van de opknapbeurt is om het uiterlijk van het station te verbeteren en betere overstapmogelijkheden te maken tussen trein en metro. De verbouwing duurt tot de zomer van 2019.

Het station heeft straks betere faciliteiten. Er worden bijvoorbeeld meer in- en uitcheckpoortjes toegevoegd. Ook komen er meer winkels in het station. Het station krijgt een open uitstraling met veel glas en transparante liften. Dit zorgt voor meer sociale veiligheid. De stationsomgeving wordt ook aangepakt, zodat de omgeving en het station naadloos op elkaar aansluiten.

Metamorfose

Het huidige station is gedateerd en toe aan een grondige opknapbeurt. “Rotterdam Alexander is een belangrijk overstapstation voor onze reizigers,” zegt Jeroen Alting von Geusau, NS directeur Regio Zuid. “Daarom willen wij dit station een metamorfose geven om reizigers een prettig station te geven met goede faciliteiten en overstapmogelijkheden.”

Dat beaamt directeur Techniek RET Paul Lorist: “Het station wordt niet alleen gebruiksvriendelijker maar ook veiliger. Reizigers kunnen straks bovenlangs via de speciale voetgangerstraverse overstappen en hoeven dan niet meer over het spoor. Dat is een snellere en veiligere overstap.”

zuidgevel Rotterdam Alexander. Bron: NS
Zo moet de Zuidgevel van station Rotterdam Alexander eruit komen te zien.

Financiering

De verbouwing van het station is een samenwerking tussen NS, RET, gemeente Rotterdam, De Verkeersonderneming en ProRail. NS verzorgt de projectleiding. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag dragen bij in de financiering.

De verbouwing duurt tot de zomer van 2019. Tot die tijd rijden er enkele korte periodes geen treinen om werkzaamheden op en rond het station te kunnen uitvoeren. De eerste periode is van donderdag 10 mei tot en met zondag 13 mei. Dan werken NS en ProRail op en rond het station. Reizigers kunnen gebruik maken van bussen.

Lees ook:

Stationsgebied Rotterdam Alexander verlost van grauw uiterlijk

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.