Werkzaamheden in Rastatt in Duitsland, foto: Thomas Niedermüller / Deutsche Bahn

Schade spoorsector door Rastatt twee miljard euro

De spoorsector heeft ruim twee miljard verlies geleden doordat het spoor in het Duitse Rastatt door verzakkingen bij werkzaamheden bijna twee maanden niet kon worden gebruikt. Dat heeft het onderzoeksbureau Hanseatic Transport Consultancy (HTC) berekend. Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van de internationale belangenorganisaties ERFA en NEE en UIRR.

De totale kosten voor de sector komen uit op ruim twee miljard euro. Het verlies voor spoorgoederenvervoerders is 969 miljoen euro en fabrikanten liepen 771 miljoen euro mis. Gerelateerde bedrijven zoals spoorbeheerders en terminals leden 308 miljoen euro schade door de versperring.

Incident

Op 12 augustus stortte een deel van de nieuwe Rastatt-tunnel in Duitsland in. Het spoor boven de tunnel raakte hierdoor ernstig beschadigd. De gevolgen voor het spoorgoederenverkeer waren enorm. Het Karlsruhe-Baseltraject vormt een belangrijk onderdeel van de noord-zuidverbinding tussen de havens van Rotterdam, Hamburg en Antwerpen en Zwitserland en Italië. Omleidingsroutes kwamen langzaam op gang en boden beperkte capaciteit. Het gevolg waren enorme vertragingen en een opstapeling van goederen die niet konden worden geleverd.

Secretaris-generaal Carole Coune van ERFA wijst erop dat de Europese spoorgoederenvervoerders operationeel en financieel ‘ernstig zijn geraakt’ door het incident en dat ze dit type verlies ‘niet zelf kunnen opvangen’. Ze roept op dat de claims voor compensatie snel moeten worden behandeld en betaald. Opdrachtgever DB Netze van de spoorwerkzaamheden bij Rastatt is op dit moment in een juridische strijd verwikkeld met de aannemers over de schuldvraag. Naar verwachting komt in het najaar hierover meer duidelijkheid.

Lees meer over het rapport op onze zustersite RailFreight.com.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schade spoorsector door Rastatt twee miljard euro | SpoorPro.nl
Werkzaamheden in Rastatt in Duitsland, foto: Thomas Niedermüller / Deutsche Bahn

Schade spoorsector door Rastatt twee miljard euro

De spoorsector heeft ruim twee miljard verlies geleden doordat het spoor in het Duitse Rastatt door verzakkingen bij werkzaamheden bijna twee maanden niet kon worden gebruikt. Dat heeft het onderzoeksbureau Hanseatic Transport Consultancy (HTC) berekend. Het onderzoek is uitgevoerd onder de leden van de internationale belangenorganisaties ERFA en NEE en UIRR.

De totale kosten voor de sector komen uit op ruim twee miljard euro. Het verlies voor spoorgoederenvervoerders is 969 miljoen euro en fabrikanten liepen 771 miljoen euro mis. Gerelateerde bedrijven zoals spoorbeheerders en terminals leden 308 miljoen euro schade door de versperring.

Incident

Op 12 augustus stortte een deel van de nieuwe Rastatt-tunnel in Duitsland in. Het spoor boven de tunnel raakte hierdoor ernstig beschadigd. De gevolgen voor het spoorgoederenverkeer waren enorm. Het Karlsruhe-Baseltraject vormt een belangrijk onderdeel van de noord-zuidverbinding tussen de havens van Rotterdam, Hamburg en Antwerpen en Zwitserland en Italië. Omleidingsroutes kwamen langzaam op gang en boden beperkte capaciteit. Het gevolg waren enorme vertragingen en een opstapeling van goederen die niet konden worden geleverd.

Secretaris-generaal Carole Coune van ERFA wijst erop dat de Europese spoorgoederenvervoerders operationeel en financieel ‘ernstig zijn geraakt’ door het incident en dat ze dit type verlies ‘niet zelf kunnen opvangen’. Ze roept op dat de claims voor compensatie snel moeten worden behandeld en betaald. Opdrachtgever DB Netze van de spoorwerkzaamheden bij Rastatt is op dit moment in een juridische strijd verwikkeld met de aannemers over de schuldvraag. Naar verwachting komt in het najaar hierover meer duidelijkheid.

Lees meer over het rapport op onze zustersite RailFreight.com.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.