Staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens de nieuwjaarsreceptie van KNV

Staatssecretaris wil ‘serieus kijken’ naar lightrail

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven tijdens de nieuwjaarsreceptie van KNV

Lightrail is op sommige plekken een optie om het mobiliteitsprobleem op te lossen, maar is geen ‘silver bullet’. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). “We gaan er serieus naar kijken”, beloofde ze. 

De bewindsvrouw wijst er tijdens de nieuwjaarsreceptie op dat er de komende tien jaar naar verwachting vijfhonderdduizend inwoners bij komen in de Randstad, waarvoor mobiliteitsoplossingen moeten komen. “Transport is een enorm vraagstuk. We zullen met elkaar die puzzel moeten leggen.” Volgens haar geeft de twee miljard extra voor infrastructuur in het regeerakkoord aan dat er “dingen mogelijk” zijn.

Schone alternatieven

Van Veldhoven wil er samen met de sector voor zorgen dat “het OV inclusief de fiets goede alternatieven zijn”. “En dat vervoer moet schoner”, vindt ze. Om die reden geeft ze aan dat lightrail op sommige plekken “een optie” is. Tegelijkertijd kan er volgens haar ook veel gewonnen worden door de inefficiëntie “uit de stedelijke agglomeratie” te halen.

De staatssecretaris geeft aan dat door Mobility as a Service (MaaS) “oude scheidslijnen verdwijnen”. Daarbij dient er volgens haar te worden gekeken hoe dit in de regelgeving past voor de verschillende vervoersvormen. Kijkend naar bijvoorbeeld doelgroepenvervoer sluiten vraag en aanbod “nog niet goed op elkaar aan”. Vervoerders en overheden dienen volgens Van Veldhoven samen te kijken naar welke efficiëntieslag er nog te maken is.

Voorzitter Bertho Eckhardt gaf aan dat KNV 2018 “gaat benutten” om MaaS te “vormgeven voor het bedrijfsleven”. “Ook onze ondernemers kunnen MaaS als een kans zien. Ik roep onze leden en partners op om hiermee aan de slag te gaan.” Het onderbrengen van branchevereniging voor OV-bedrijven OVNL opent volgens hem “deuren naar nieuwe samenwerkingen” op het gebied van nieuwe mobiliteitsconcepten.

Afscheid

Tijdens de nieuwsjaarreceptie werd officieel afscheid genomen van Ad Toet, die bijna elf jaar aan het roer stond van KNV. Van Veldhoven, die Toet al kende als Tweede Kamerlid voor D66, prees hem vanwege zijn inspanningen voor de mobiliteit in Nederland. “Ik heb goede ervaringen opgedaan in de samenwerking met Ad. Ook bij het ministerie staat u bekend als een verbinder, omdat u over de grenzen van de sectoren heen denkt.” De bewindsvrouw bedankte de voormalig KNV-directeur ervoor te hebben gezorgd dat Nederland “mee kon praten over het klimaatakkoord”.

Toet blikt terug naar de afgelopen bijna elf jaar bij KNV en vertelt dat de branchevereniging met de kredietcrisis te maken kreeg. “Vervoerders moesten razendsnel handelen en zochten daarnaast houvast voor de lange termijn. Die combinatie van korte en lange termijn hoort bij KNV. Bij KNV wordt samen gewerkt in algemeen belang.”

“We hebben de afgelopen jaren stappen gemaakt in veiligheid, opleiding, arbeidsvoorwaarden, betalen naar gebruik en duurzaamheid. Ik wil iedereen bedanken voor de goede samenwerking.”

Lees ook:

Ad Toet blikt terug op tien jaar KNV in afscheidsinterview

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.