Trein ontspoort na aanrijding met dieplader op bewaakte overweg in Wouw, foto: ProRail

Onderzoeksraad start studie na treinbotsingen op overwegen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een brede studie gestart naar de veiligheid van spoorwegovergangen in Nederland. De Raad heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een aantal ongelukken op overwegen, waarbij treinen op een ander voertuig botsten. Eind maart van dit jaar kwamen een vader en zijn zoontje om het leven, nadat de auto waarin zij zaten op een spoorwegovergang in Harlingen door een trein werden geschept. In de afgelopen weken gebeurden er zelfs twee ongelukken met groot materieel op een spoorwegovergang.

De Raad wil met het themaonderzoek achterhalen of en hoe de veiligheid op spoorwegovergangen verbeterd kan worden en hoe de aangekondigde sanering van onbewaakte overwegen verloopt. De precieze onderzoeksvraag, scope en opzet van het onderzoek wordt in de komende weken vastgesteld.

Ongelukken

Vorige week vrijdag botste een Intercitytrein van NS op een dieplader die een bewaakte overweg aan de Plantagebaan in Wouw wilde oversteken. De week ervoor botste een trein op een graafmachine bij Deurne. Bij het ongeluk in Wouw raakte een NS-conducteur gewond.

In Harlingen kwamen op 27 maart van dit jaar een man en zijn zoontje om het leven op een onbewaakte spoorweg. Zij zaten in een personenauto die op de spoorwegovergang werd geschept door een passagierstrein van Arriva. In februari vorig jaar kwam een machinist van Arriva om het leven bij een botsing tussen een reizigerstrein en een hoogwerker op een overweg in Dalfsen.

Groot materieel

ProRail-directeur Pier Eringa heeft naar aanleiding van de recente ongelukken op bewaakte spoorwegovergangen gezegd dat hij samen met wegbeheerders een onderzoek wil starten over hoe incidenten met groot materieel in de toekomst kan worden voorkomen. Reizigersorganisatie Maatschappij voor Beter OV pleitte zelfs voor een algeheel verbod voor bijzondere, zware voertuigen op overwegen al zal dit in de praktijk moeilijk uitvoerbaar zijn.

Met name de onbewaakte spoorwegovergangen zijn ProRail een doorn in het oog. Eringa gaf in november vorig jaar al aan af te willen van onbewaakte spoorwegovergangen. De Nederlandse overheid zou volgens hem zo’n zeventig miljoen euro moeten vrijmaken om de ongeveer honderd onbewaakte spoorwegovergangen volledig te beveiligen.

Proeftuin

Omdat het ministerie van Infrastructuur en Milieu het bedrag van zeventig miljoen euro te hoog vindt, riep ze het NABO-programma in het leven. Dit is een proeftuin om nieuwe oplossingen te vinden voor het beveiligen van NABO’s (niet actief beveiligde spoorwegovergangen), tegen lagere kosten. Daarvoor trok het ministerie 25 miljoen euro uit.

ProRail meldde vorige week echter dat de voorlopige resultaten van de proeftuin erop wijzen dat er nog geen oplossing is gevonden die dit type spoorwegovergangen op korte termijn beter beveiligd. De beste oplossing is volgens de spoorbeheerder nog steeds “een beveiligde overweg of geen overweg”.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Onderzoeksraad start studie na treinbotsingen op overwegen”

Raymond Van Den Hoven|07.05.17|18:10

Aan de overwegen mankeert over het algemeen niets. Aan de gebruikers van de overwegen daarentegen….

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.