Passagierstrein Deutsche Bahn, treinstation Frankfurt

Strukton ontwikkelt dataloggers voor wisselmonitoring DB

De Duitse spoorbeheerder DB Netz AG is op dit moment bezig met een grootschalige uitrol van de monitoring van spoorwegwissels door 12.500 wisselmotoren aan te sluiten op dataloggers. Dit systeem ontwikkelde de infrastructuurbeheerder samen met spoorbedrijf Strukton. Deze dataloggers zijn gebaseerd op de architectuur van het Nederlandse POSS-monitoringssysteem. De loggers worden aangesloten op het monitoringsplatform DIANA, dat DB Netz AG gebruikt voor de analyse van de data.

In 2015 werden honderd dataloggers van Strukton in gebruik genomen op het Duitse spoor voor de monitoring van ongeveer duizend wisselmotoren. Vanwege het succes van de pilot wordt op dit moment het monitoringssysteem verder uitgerold door meer dan 12.500 wisselmotoren te voorzien van het monitoringssysteem. Strukton levert daar nog eens zeshonderd dataloggers voor, zo maakte het bedrijf in november bekend. Inmiddels is de opdracht voor nog eens 320 stuks binnen. De uitrol gaat namelijk sneller dan door DB Netz verwacht.

Monitoringsplatform

Samen met DB Netz AG zorgt Strukton ervoor dat de dataloggers worden ontsloten via het monitorings- en analyseplatform DIANA van de Duitse spoorbeheerder. De dataloggers ondersteunen het OPC-UA protocol. Deze internationale en open standaard maakt het voor DB Netz mogelijk om in de toekomst meerdere spoorsystemen via DIANA te ontsluiten en analyseren.

DB Netz AG gebruikt de verzamelde meetresultaten en data voor preventief en voorspelbaar onderhoud, om de punctualiteit te verbeteren en uitval door storingen te voorkomen. In eerste instantie zet DB Netz AG daarbij in op wissels. DB Netz AG heeft als doel om tegen 2020 alle relevante wissels op afstand te monitoren.

Lees ook:

Uitrol monitoringssysteem Strukton over metronetwerk Londen

Meer leren over monitoring en data-analyse? Neem deel aan de internationale conferentie tijdens RailTech Europe van 28 tot en met 30 maart 2017 in de Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek de website voor meer informatie: http://www.railtech.com/railtech-2017/conference/

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.