Herstelwerkzaamheden bij spoorongeluk in Winsum, foto: ProRail

Treinen gaan voortaan toeteren bij overgang in Winsum

Treinen gaan voortaan toeteren als ze de spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum naderen waar verschillende ongevallen hebben plaatsgevonden. Ook wordt de tekst van de matrixborden bij de overgang aangepast. Dat heeft ProRail woensdag beloofd naar aanleiding van een kort geding dat was aangespannen door nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga die zijn omgekomen op deze plek.

Woensdag diende het kort geding dat de nabestaanden aanspanden tegen ProRail, Arriva en de gemeente Winsum. De nabestaanden eisten dat er een verkeersregelaar komt op de spoorwegovergang, maar dat verzoek wees de rechter af. Hoewel alle eisen van de nabestaanden werden afgewezen besloot ProRail toch om treinen standaard te laten typhoneren bij deze overweg en de matrixborden in tekst iets aan te passen.

Spoorwegovergangen

Staatssecretaris Dijksma heeft met de gemeente Winsum afgesproken dat verschillende spoorwegovergangen zonder slagbomen en lichtsignalen in de Groningse gemeente Winsum de komende jaren worden beveiligd of opgeheven. Daarnaast worden enkele beveiligde spoorwegovergangen in de gemeente nog beter beveiligd. Het ministerie van infrastructuur en milieu, de gemeente Winsum en de provincie Groningen hebben hiervoor hier samen 6,5 miljoen euro voor uitgetrokken.

Er is afgesproken dat de overweg aan de Voslaan wordt gesloten. ProRail is dinsdag gestart met de aanleg van een tijdelijke noodweg die het bestemmingsverkeer naar een beveiligde overweg zal leiden. Eind januari moet deze klaar zijn. Het verkeer gaat dan niet meer over de overweg Voslaan. ProRail heeft daarover een overeenkomst gesloten met de eigenaar van de grond.

Ongelukken

Op 18 november botste een tankauto met melk op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan tegen een trein van Arriva. De vrachtwagen reed van een boerenerf af en raakte de zijkant van de trein, waardoor het voertuig gedeeltelijk ontspoorde. Het ongeluk gebeurde op het spoortraject tussen Groningen en Roodeschool. Daarbij raakten achttien mensen gewond.

In 2014 vonden op deze spoorwegovergang ook al twee ongelukken plaats. Daarbij kwamen Gerjon Kazemier en Harry Torrenga om het leven.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.