Netwerkborrel voor Duitse en Nederlandse spoorbranche op InnoTrans

InnoTrans 2014

De samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse railsector is cruciaal voor de ontwikkeling van het Europese spoorvervoer. Het succes valt of staat met goede afspraken over het gebruik van het spoor, technische standaarden en interoperabiliteit. Om deze samenwerking verder te bevorderen, organiseert de Nederlandse ambassade op woensdag 21 september samen met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en de Duits-Nederlandse Handelskamer een netwerkborrel in Berlijn. De netwerkborrel vindt plaats tijdens InnoTrans, de grootste spoorvakbeurs van Europa. De lezers van SpoorPro en hun relaties zijn van harte welkom om zich hierbij aan te sluiten.

Bekijk hier de officiële uitnodiging.

“Het Nederlandse ministerie, ProRail en het Parlement zetten zich in om de samenwerking met de Duitse spoorsector te bevorderen”, vertelt directeur Ad Toet van KNV. “Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat we de afgelopen jaren veel hebben bereikt met de samenwerking aan het Derde Spoor. We zijn ongeveer drie jaar geleden deze overleggen met de Duitse collega’s gestart. Destijds kenden de managers van DB Netz en ProRail elkaar niet. Nu werken zij intensief samen.”

Spoorgoederencorridors en regionaal passagiersvervoer

“Ook bij de spoorgoederencorridors naar Milaan en Warschau wordt constructief samengewerkt met de Duitse collega’s. Nu zitten er bijvoorbeeld een team van zes ProRail-medewerkers permanent in Duisburg om het verkeer in goede banen te leiden. Gedeputeerde Patrick van der Broeck van de provincie Limburg is samen met ProRail en Arriva bezig om grensoverschrijdend regionaal passagiersvervoer met Duitsland te bevorderen. Gedeputeerde Fleur Gräper van de provincie Groningen is actief met de verbinding Groningen-Bremen. En de ministeries trekken samen op. Bijvoorbeeld om stille treinen te bevorderen.”

Tijdens de TEN-T dagen in Rotterdam werd er een Europese strategie aangekondigd om geluidsoverlast van goederentreinen aanzienlijk te verminderen. Deze stappen werden gemaakt op aandringen van de Nederlandse en Duitse spoorsector die zich hier gezamenlijk hard voor hebben gemaakt.

Parlementaire delegatie

Op vrijdag 23 september bezoekt een parlementaire delegatie Berlijn onder wie VVD-Kamerlid Betty de Boer en CDA-Kamerlid Martijn van Helvert Berlijn. Zij bezoeken de Bondsdag en hebben een gesprek met staatssecretaris Ferelemann op het ministerie van Verkeer. Toet: “Wij zijn blij dat een parlementaire delegatie naar Berlijn gaat om een steentje bij te dragen aan de samenwerking op het gebied van spoor.”

Hoewel er de afgelopen jaren belangrijke stappen zijn gemaakt, zijn er zaken die nog beter kunnen, vindt de directeur. “Er zijn op dit moment nog te veel verschillen in technische standaarden en operationele werkwijzen. Als je kijkt naar het Europese treinbeïnvloedingssysteem ERTMS dan zie je dat de diverse lidstaten dit systeem over verschillende manieren hebben geïmplementeerd. Daarnaast is het vervoer van en naar de Nederlandse havens nog steeds duurder dan het vervoer naar de Duitse havens. Op het gebied van interoperabiliteit zijn er nog een aantal klussen te klaren.”

Netwerkborrel

SpoorPro lezers en hun Duitse collega’s zijn van harte welkom om op woensdag 21 september aan te sluiten bij de netwerkborrel die van 19.00 tot 21.00 uur plaatsvindt in de Nederlandse Ambassade in Berlijn. Zij worden ontvangen door Kees van Laarhoven, de vertegenwoordiger van het ministerie van IenM op de ambassade. Duitse en Nederlandse ondernemers en andere vertegenwoordigers van de spoorbranche zullen hierbij aanwezig zijn.

RailTech, het internationale zusje van SpoorPro is mediapartner van de borrel. Aanmelden kan tot 14 september via de volgende link: http://ogy.de/Innotrans2016. Deelname is alleen mogelijk na aanmelding.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.