Staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu, foto: Bart Maat

Dijksma: kwaliteit dienstverlening spoor verder verbeteren

De spoorsector dient de kwaliteit van de dienstverlening aan de klant nog verder te verbeteren. Deze oproep deed staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu vorige week tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Ook pleitte ze voor een integraal en klantvriendelijk mobiliteitsysteem van ‘deur tot deur’.

Bekijk hier de video van de toespraak:

Klimaatakkoord

Dijksma benadrukte tijdens de nieuwjaarsreceptie van werkgeversorganisatie KNV dat het klimaatakkoord een kantelpunt betekent voor de ontwikkeling van mobiliteit. De bewindsvrouw gaf aan dat ze samen met de sector snel werk wil maken van de milieudoelstellingen.

“We hebben een hele goede stap gezet naar een groenere spoorsector met de CO2-visie die in november vorig jaar kwam. We zetten heel hard in op een volledig CO2-neutrale voetafdruk van de spoorsector. In 2018 zal de NS voor 100 procent windenergie inkopen. Het is heel goed dat de actieagenda met de andere stappen die de andere aangesloten partijen gaan nemen er ook komt. Ik wil alle spoorpartijen op roepen om zich ook aan te sluiten.”

Spoorgoederenvervoer

“Op het terrein van spoorgoederenvervoer zien we dat de vraag weer toeneemt na een periode van stagnatie. Dat is ontzettend goed nieuws en het is van belang dat het spoor hiervan profiteert en dat we onze ambities vanuit het klimaatakkoord kunnen waarmaken.”

“We hebben stabiliteit nodig in de vergoedingen. Ik ben blij dat de extra bijdrage van drie miljoen heeft kunnen helpen om tot een akkoord te komen om rust te brengen in die vergoedingsdiscussie en ook stabiliteit voor de komende tijd.” Dijksma besloot in november vorig jaar om de spoorgoederenvervoerders te compenseren voor de verhoogde gebruikersvergoeding voor het spoor.

Duurzaam vervoer

De staatssecretaris riep de mobiliteitssector verder op om de onderlinge samenwerking op te zoeken om tot een efficiënt en klantvriendelijk systeem van deur-tot-deur-vervoer te komen: “Laat de eigen belangen van de korte termijn wijken voor het grote gezamenlijke belang van de lange termijn.”

Waar 2015 vooral in het teken stond van lastige dossiers, is duidelijk dat de mobiliteitswereld zich onder Dijksma’s leiderschap op moet maken voor een sectoroverschrijdende en vooral duurzame koers. Werkgeversvereniging geeft aan ‘blij’ te zijn met ‘deze slagvaardigheid’.  Ook de werkgeversorganisatie wil haast maken.

Vervoersnetwerk

Het nastreven van meer samenwerking bleef Dijksma’s voornaamste boodschap aan de aanwezige vervoersexperts. Alleen door een slimme koppeling van de verschillende vervoersvormen, kunnen volgens haar de grote uitdagingen van de toekomst het hoofd geboden worden. Dijksma, die de KNV genodigden herhaaldelijk uitnodigde om op korte termijn input te leveren vanuit de branche, besloot haar toespraak met een gepassioneerde oproep aan de mobiliteitsvertegenwoordigers: “Laten we samen gaan bouwen aan het beste, meest innovatieve en duurzaamste vervoersnetwerk dat maar denkbaar is.”

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Dijksma: kwaliteit dienstverlening spoor verder verbeteren”

Tjeerd Meere|20.01.16|17:14

Samenwerken samen aan werken. Het wedijveren met elkaar is niet in het belang van de reiziger of goede samenwerking. Verenigd U in het belang van een goed OV op alle markten.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.