Spoor, spoorbouw, baanwerker, onderhoud, prorail

Slim hek laat treinen rijden tijdens werkzaamheden

Samen met aannemer BAM Infra Rail is ProRail in Breda gestart met een pilot met een slim hek dat ervoor zorgt dat treinen kunnen blijven rijden op naastgelegen sporen tijdens werkzaamheden. Als de vinding van BAM een succes wordt, gaan reizigers beduidend minder hinder ondervinden van werken aan het spoor.

Ooit was baanwerker een van de meest gevaarlijke beroepen in Nederland en kwamen er jaarlijks spoorwerkers om het leven. “Die periode ligt gelukkig ver achter ons. Maar omdat zo te houden, is en blijft veilig werken een absolute topprioriteit”, licht ProRail toe.

“Daarom gelden er strenge regels bij het werken aan het spoor en worden meestal beide sporen buitendienst genomen als aan één van beide sporen wordt gewerkt. Vanuit ProRail bestond al langer de wens hiervoor een alternatief te vinden en zo kwam BAM op het idee de Happy Railing Schaarfence (HRS, red.) te ontwikkelen.”

De pilot

Van de HRS zijn diverse prototypes gemaakt die zijn doorontwikkeld tot de huidige versie die is beproefd, getest en goedgekeurd door Aboma Keboma. De HRS ligt vast langs het spoor en kan direct omhoog worden getrokken op het moment dat dat nodig is voor korte- of langdurige werkzaamheden om heel snel een veilige werkplek te creëren. Bijvoorbeeld tijdens ‘wintermaatregelen’ en storingsherstel.

Inmiddels hebben meerdere proeven plaatsgevonden en heeft ProRail toestemming gegeven voor een grote pilot op het emplacement in Breda. Deze proef loopt tot december 2016.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

3 reacties op “Slim hek laat treinen rijden tijdens werkzaamheden”

Roland Korving|22.12.15|11:53

Opklapbare hekken zijn al jaren aanwezig bij de wissels bij station Nijkerk. Blijkbaar straal vergeten?

John Hogaarts|24.12.15|14:17

Men weet zelf niet meer bij Prorail wat er in de baan ligt. Vandaar dat alle infra opnieuw geïnventariseerd moet worden terwijl deze gegevens vroeger wel beschikbaar waren.

Wim Broerse|25.12.15|15:10

Volgens mij kan het nog goedkoper….legt niet de heleconstructie klaar langs de baan, maar alleen de betonnen voeten in het ballastbed. Daarna het hek mobiel maken, plaatsen indien nodig en klaar/veilig

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.