Vernieuwingstrein Strukton

Vernieuwingsoperatie traject Leeuwarden-Stavoren van start

Tussen Leeuwarden en Stavoren wordt door Strukton Rail zeven kilometer spoor en vijf wissels vernieuwd. De vernieuwing is onderdeel van het project waarbij deze zomer dertien kilometer Fries spoor wordt aangepakt. De eerste sessie, het traject Leeuwarden-Harlingen, is inmiddels afgerond. In totaal worden op de twee trajecten circa 21.000 nieuwe dwarsliggers, 32.000 ton nieuwe ballast en 12.000 meter aan nieuwe spoorstaven aangebracht.

Tussen 7 en 18 augustus wordt met een robottrein, de zogenaamde ‘rijdende spoorfabriek’, het spoor aangepakt. “Voor reizigers betekent dit flinke hinder, maar door zoveel mogelijk werk ineens te verzetten, wordt de totale hinder verminderd”, aldus ProRail. Er rijden geen treinen tussen Leeuwarden en Stavoren in de periode van de werkzaamheden. Vervoerder Arriva zet bussen in.

Spoorvernieuwing

Met de vernieuwingsoperatie is een bedrag van ruim zes miljoen euro gemoeid. Strukton zal 24 uur per dag met soms wel 70 spoorwerkers tegelijkertijd aan de slag zijn, zo wordt gesteld. De robottrein die ingezet wordt, vernieuwt volautomatisch spoorstaven en dwarsliggers op de 7 kilometers spoor die aangepakt worden.

Ook wordt het spoor op de brug over het Van Harinxmakanaal aangepakt, zo laat ProRail weten. De vernieuwingen op het traject Leeuwarden-Stavoren zijn een onderdeel van de grootste spoor- en stationsvernieuwing sinds het bestaan van de spoorwegen. In totaal worden vijftig spoorlocaties vanaf afgelopen mei tot eind augustus dan ook beurtelings buitendienst gesteld.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.