hijskraan, centraal station, Eindhoven, @MartineEM/Twitter

Hijskraan bij station Eindhoven knapte door productiefout

De hijskraan die begin oktober brak bij station Eindhoven, knapte door een productiefout. Dat blijkt uit onderzoek naar de toedracht. Het bedrijf Van Riel dat de kraan verhuurde sprak eerder al het vermoeden uit dat er sprake van een constructiefout of metaalmoeheid zou kunnen zijn.

Waarschijnlijk is het materiaal van de kraan op de plek van een las steeds dunner geworden. Daardoor is een scheurtje ontstaan, die steeds groter werd en waardoor de hijskraan knakte. De arm van de hijskraan kwam op de bovenleiding van het spoor terecht. Daardoor viel de spanning op de sporen weg en konden geen treinen van en naar Eindhoven rijden.

Schade

ProRail besloot in verband met veiligheidsrisico’s in overleg met politie en brandweer om het spoor tijdelijk buiten dienst te stellen.

De kraan richtte flinke schade aan die moest worden hersteld. Met behulp van twee hoogwerkers werd de staander van de kapotte kraan gestabiliseerd. Daarna was het veilig genoeg om in het gehele schadegebied te werken om te schade te herstellen.

Lees ook:

‘Ongeluk met hijskraan door constructiefout of metaalmoeheid’

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.