hijskraan, centraal station, Eindhoven, @MartineEM/Twitter

‘Ongeluk met hijskraan door constructiefout of metaalmoeheid’

Een constructiefout of metaalmoeheid is mogelijk de oorzaak van het ongeluk dat maandag plaatsvond met een hijskraan op het Centraal Station in Eindhoven. Dat heeft het bedrijf Van Riel gezegd dat de kraan verhuurde. Spoormonteurs zijn maandag en dinsdag druk bezig geweest met het herstel van het spoor bij Eindhoven. Het treinverkeer is woensdagochtend weer hervat.

De arm van een hijskraan op het station van Eindhoven brak maandag en kwam op de bovenleiding van het spoor terecht. Hierdoor viel de spanning op de sporen weg en konden er lange geen treinen van en naar Eindhoven rijden. ProRail besloot in verband met veiligheidsrisico’s in overleg met politie en brandweer om het spoor tijdelijk buiten dienst te stellen.

Oorzaak

Volgens Martin van Riel van het kraanverhuurbedrijf is de oorzaak nog niet honderd procent zeker. Tegenover Omroep Brabant verklaarde hij dat de kraan niet te zwaar belast werd. “Er zit een beveiliging op die ervoor zorgt dat de kraan stilvalt wanneer die te zwaar beladen is. Ik zit sinds m’n 17e op de kraan. Ik ben nu 49 en ik heb dit niet eerder meegemaakt’, aldus Van Riel.

De kraan richtte flinke schade aan die moest worden hersteld. Met behulp van twee hoogwerkers is de staander van de kapotte kraan maandagavond gestabiliseerd. Daarna was het veilig genoeg om in het gehele schadegebied te werken. Ook dinsdag is nog aan het herstel van het spoor gewerkt.

Treinverkeer

Enkele sporen kwamen in de loop van maandagavond weer in dienst, waardoor het treinverkeer in alle richtingen deels kon worden opgestart. Sinds woensdagochtend rijden alle treinen weer.

Lees ook:

Schade spoor Eindhoven nog niet helemaal hersteld

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.