wissel, Dronten-Lelystad

Rapport bijna-botsing Zwolle verschijnt in december

Het eindrapport over de rood sein-passage van een trein vlak voor de Hanzebrug in Zwolle verschijnt in december. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport bekendgemaakt.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaf in de Tweede Kamer al aan dat de Inspectie in het najaar met haar conclusies zal komen. De Inspectie meldt nu dat in december zal zijn.

Een intercity vanuit Amersfoort maakte op 2 september een noodstop toen een intercity uit Lelystad vlak voor de Hanzebrug een rood sein passeerde. De machinist heeft daarmee een botsing tussen de twee treinen voorkomen.

ATB Vv

Het beveiligingssysteem ATB Vv (Automatische Treinbeïnvloeding, Verbeterde versie) zou op dit traject niet hebben aangestaan. ATB Vv grijpt in als een trein een rood sein passeert. In Zwolle gebeurde dat op 2 september niet en is een ramp ternauwernood voorkomen.

ProRail heeft naar aanleiding van STS-passage in Zwolle op meerdere plekken op het Nederlandse spoor extra inspecties hebben uitgevoerd aan het ATB Vv-systeem. Vakbond FNV Spoor heeft na het incident opheldering gevraagd bij de directie van ProRail.

ERTMS

Op dit moment wordt het ATB Vv-systeem verder uitgerold op het Nederlandse spoor. ATB Vv voegt extra beveiliging toe aan het ATB-systeem. ATB Vv voorkomt dat een trein door rood rijdt, ook bij snelheden langzamer dan 40 kilometer per uur. Het gewone ATB-systeem grijpt niet in beneden de 40 kilometer per uur.

ATB Vv wordt geïnstalleerd om de periode tot de uitrol van het Europese beveiligingssysteem ERTMS te overbruggen. Een serieuze zwakke kant van ATB Vv zou echter zijn dat machinisten geen waarschuwing krijgen als het systeem uit staat of deffect is.

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.