IJzeren Rijn, spoorlijn,

Schapen grazen spoorlijn IJzeren Rijn schoon

Schapen gaan in Roermond een stuk spoor schoonhouden dat al jaren niet meer wordt gebruikt. Het gaat om een deel van de ‘IJzeren Rijn’ tussen Roermond en de Duitse grens. Het spoor loopt hier dwars door nationaal park de Meinweg heen en is de afgelopen jaren overwoekerd met struiken en bomen.

Nationaal Park de Meinweg had al langer de wens om een gedeelte van de spoorlijn te gebruiken voor een ecologische verbindingszone. Het talud van de spoorlijn bestaat voor een belangrijk deel uit stenen met daartussen holle ruimten. Door het spoor vrij te maken, kan de zon er weer op schijnen en ontstaat tussen stenen en de spoorlijn een ideaal leefklimaat voor reptielen en amfibieën. Om te voorkomen dat het spoor weer dichtgroeit, zullen schapen de vrijgekomen delen begrazen.

Overeenkomst

ProRail en Nationaal Park de Meinweg tekenden daarvoor een bruikleenovereenkomst. Hierin staat dat het spoor mag worden vrijgemaakt van begroeing en zal worden begraasd met schapen.

Verder mag er niets aan het spoor of de ligging daarvan worden gewijzigd. Dit betekent ook dat aan de status van de IJzeren Rijn verder niets verandert.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Schapen grazen spoorlijn IJzeren Rijn schoon”

Peter van der Els|11.10.13|12:04

Wanneer er één schaap over de rail is…
Leuk om te lezen dat een spoorlijn een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit. Mooi argument voor meer (goederen)vervoer per spoor in Nederland ;-) Nou die IJzeren Rijn weer aan het stromen krijgen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.