Eerste trein over spoor Enschede

Treinen rijden over vernieuwd spooremplacement Enschede

De eerste treinen rijden sinds deze week over het vernieuwde spoor bij station Enschede. De sporen zijn na zes aaneengesloten weken werken opgeleverd voor gebruik. Het spooremplacement is door de vernieuwing en verbeterde lay-out betrouwbaarder geworden en het treinverkeer geeft minder overlast voor de omgeving. De treinen rijden sinds maandag vanaf andere perrons. Er zijn nu twee perronsporen voor intercity’s, waar dat er eerst één was. De treinen hoeven daarom niet op elkaar te wachten bij binnenkomst en vertrek. Dit zorgt voor een betere doorstroming.

ProRail, Movares en bouwcombinatie VolkerRail en MNO Vervat hadden afgelopen zes weken dagelijks gemiddeld tweehonderd mensen aan het werk, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Er werd 16 kilometer rijdraad voor de bovenleiding vernieuwd, 9.500 ton ballast, 10.000 kuub zand, 4.500 dwarsliggers, 100 kilometer kabel en ruim 5 kilometer spoorstaven.

Serviceperrrons

Onderdeel van de spoorwerkzaamheden zijn ook de bouw van nieuwe serviceperrons voor de schoonmakers. Deze zijn zodanig op het emplacement geplaatst, dat er in de nachtelijke uren tot een derde minder treinbewegingen nodig zijn. Daardoor is er minder overlast voor omwonenden.

Verder zijn de technische installaties vernieuwd en is het nu mogelijk werkzones op het spoor te maken voor onderhoud die minder impact voor het treinverkeer hebben. Er wordt de komende tijd nog wel doorgewerkt, onder andere aan de bouw van een nieuw treinwasinstallatie.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.