verhuizing, treinstation, Chêne-Bourg, Zwitserland

Historisch Zwitsers stationgebouw over spoor verhuisd

Het oude treinstation van Chêne-Bourg, een voorstad van het Zwiterse Genève, is woensdag per spoor verhuisd. Het gebouw is zeventien meter lang, negen meter breed en weegt 710 ton. Vanwege een nieuw aan te leggen spoorverbinding is het stationsgebouw 33 meter verplaatst.

De Zwitserse spoorwegen verplaatsen het station, omdat ze het historische gebouw uit 1887 willen behouden. De spoorballast, de rails en de bovenleiding werden verwijderd. Daarna is een stabiele ondergrond gemaakt met betonplaten waarop rails werd gelegd. Het gebouw is daarover met behulp van lieren versleept, zo meldt Architectenweb.nl.

Verhuizing

De muren van het station zijn verstevigd om instorting te voorkomen. Volgens ingenieurs van de spoorwegmaatschappij verliep de verhuizing probleemloos en nam een kleine vier uur in beslag. De verplaatsing kost ruim een miljoen euro.

Het station maakt plaats voor de spoorverbinding Cornavin-Eaux-Vives-Annemasse tussen Zwitserland en Frankrijk. Voor de nieuwe spoorlijn wordt een nieuw station van ongeveer 220 meter lang gebouwd.

Station Houten

In Nederland is in 2007 het oude station van Houten verplaatst met het oog op verbreding van het spoor tussen Utrecht en Den Bosch. Dat gebouw is op wielen zelfs 150 meter verplaatst.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.