werkzaamheden, onderhoud, station

Spooraannemers krijgen minimale werkgarantie

ProRail geeft spooraannemers de komende vier jaar een minimale werkgarantie. Het gaat om 80 procent van de 269 miljoen euro die de spoorbeheerder het afgelopen jaar uitgaf aan klein spooronderhoud. ProRail is dit in een conceptconvenant met de spooraannemers overeengekomen.

Door het sluiten van het convenant krijgen spooraannemers de tijd om hun bedrijfsvoering aan te passen aan de prestatie gerichte onderhoudscontracten (PGO) die sinds 2008 in Nederland wordt ingevoerd.

Prijzenslag

Spooraannemers kunnen met de vakbonden nu een CAO overeenkomen die aan de eisen van de werknemers voldoen. Vakbonden voeren al weken actie tegen de prijzenslag in de aanbestedingen van het spooronderhoud.

Strukton Rail en de vakbonden hebben vorig jaar de noodklok geluid over de veiligheid op het spoor. Zij stellen dat doordat de prijs doorslaggevend is, dit ten koste gaat van de kwaliteit van het spooronderhoud. Dit kan tot vertragingen en mogelijk ongelukken leidden. Diezelfde conclusies trok de Inspectie voor Leefomgeving en Transport in een quick scan. Dit rapport werd door het ministerie van Infrastructuur en Milieu achter gehouden voor de Tweede Kamer.

Extra onderhoudsopdrachten

Als de aanbestedingen van nieuwe onderhoudscontracten de komende vier jaar verder dalen dan de beloofde 80 procent, dan belooft ProRail de erkende spooraannemers extra onderhoudsopdrachten te gunnen om uit te komen op hetzelfde werkvolume. Hoe de spoorbeheerder dit wil gaan doen, is nog onbekend.

Lees ook:
‘ProRail deed te weinig met aanbevelingen ILT-rapport’
ProRail: veiligheid toegenomen door PGO-contracten
Strukton Rail: ongelukken door bezuinigingen op spooronderhoud

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.