spooronderhoud, werkzaamheden

Asset Rail bereikt trede 3 op veiligheidsladder

Asset Rail heeft niveau 3 bereikt op de veiligheidsladder van ProRail. De veiligheidsladder is een meetinstrument voor veiligheidsgedrag op het spoor. Het instrument is door ProRail, spooraannemers, ingenieursbureaus, adviesbureaus en de wetenschap ontwikkeld.

Het doel van de veiligheidsladder is om het veiligheidsbewustzijn en het veilig handelen van spoormedewerkers te bevorderen. Daardoor moet het aantal onveilige situaties en incidenten zoals verzuim en schade afnemen.

Voorschriften

Bedrijven die trede 3 behalen hebben een veiligheidsmanagementsysteem. Dat betekent dat spoorbedrijven voorschriften en regels hebben opgesteld om veiligheidsincidenten te voorkomen. Het management van een spoorbedrijf controleert of de wetten en regels worden nageleefd.

Bedrijven die een certificaat hebben voor niveau 3 van de veiligheidsladder hebben sinds 1 januari 2013 recht op vijf procent fictieve korting bij aanbestedingen van ProRail. Daarmee wordt het veilig gedrag van spoorbedrijven beloond. Het voordeel in gunning ontstaat wanneer aannemers meer doen aan veiligheid dan volgens de wet is voorgeschreven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Asset Rail bereikt trede 3 op veiligheidsladder | SpoorPro.nl
spooronderhoud, werkzaamheden

Asset Rail bereikt trede 3 op veiligheidsladder

Asset Rail heeft niveau 3 bereikt op de veiligheidsladder van ProRail. De veiligheidsladder is een meetinstrument voor veiligheidsgedrag op het spoor. Het instrument is door ProRail, spooraannemers, ingenieursbureaus, adviesbureaus en de wetenschap ontwikkeld.

Het doel van de veiligheidsladder is om het veiligheidsbewustzijn en het veilig handelen van spoormedewerkers te bevorderen. Daardoor moet het aantal onveilige situaties en incidenten zoals verzuim en schade afnemen.

Voorschriften

Bedrijven die trede 3 behalen hebben een veiligheidsmanagementsysteem. Dat betekent dat spoorbedrijven voorschriften en regels hebben opgesteld om veiligheidsincidenten te voorkomen. Het management van een spoorbedrijf controleert of de wetten en regels worden nageleefd.

Bedrijven die een certificaat hebben voor niveau 3 van de veiligheidsladder hebben sinds 1 januari 2013 recht op vijf procent fictieve korting bij aanbestedingen van ProRail. Daarmee wordt het veilig gedrag van spoorbedrijven beloond. Het voordeel in gunning ontstaat wanneer aannemers meer doen aan veiligheid dan volgens de wet is voorgeschreven.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.