staking, spoor, België, NMBS

Opnieuw spoorstaking België tegen splitsing NMBS

In België heeft woensdag opnieuw een spoorstaking plaatsgevonden. Werknemers van het nationale spoorbedrijf NMBS legden opnieuw het werk neer vanwege de geplande splitsing van het spoorbedrijf. De Belgische regering wil het spoorbeheer en het spoorvervoer van elkaar scheiden. De vakbonden vrezen voor slechtere arbeidsomstandigheden.

De vakbonden willen niet dat de structuur van de NMBS wordt opgesplitst. Zij zeggen dat het behouden van de eenheid van het spoorbedrijf de enige mogelijkheid is om de gesprekken gaande te houden, de arbeidsomstandigheden van werknemers te beschermen en de dienstverlening aan de reiziger te waarborgen.

Scheiding

De Europese Commissie wil juist dat het spoorbeheer en het personenvervoer van elkaar worden gescheiden. Nederland heeft het spoorbeheer en het spoorvervoer midden jaren negentig al van elkaar gescheiden. NS vervoert reizigers over het spoorwegnet, dat door ProRail wordt beheerd.

De Belgische vakbonden spreken van een geslaagde staking en sluiten verdere acties niet uit, meldt de Standaard.

Lees ook: EU: samenvoeging NS en ProRail niet mogelijk

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.