koperdiefstal

Deutsche Bahn betrapt koperdieven met ‘dna-spray’

Twee mannen zijn in het Duitse Neunkirchen (Saarland) opgepakt vanwege koperdiefstal. Doordat het metaal van spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn met een ‘dna-spray’ was gemarkeerd, konden de dieven in de kraag worden gevat. Het zijn de eerste koperdieven die met behulp van het markeringsmiddel zijn gearresteerd in Duitsland.

De dieven boden het gestolen metaal aan bij een schroothandel in Neunkirchen. Het bedrijf stelde de politie hiervan op de hoogte. De daders werden gearresteerd en in de cel gezet.

Materiaal opsporen

Het Nederlandse bedrijf SDNA Forensic Marking leverde dit markeringsmiddel aan Deutsche Bahn.
 Spoorbeheerder ProRail maakt al enkele jaren gebruik van het middel.

Woordvoerder Simon Nab van SDNA Forensic Marking: “Het gaat om een spuitbus met een bestendige, transparante lak. Die wordt op de spooronderdelen gespoten.” In de lak zit een chemische code en metalen microdeeltjes. Met de code kan de politie het materiaal opsporen.

Preventieve werking

Volgens de woordvoerder zijn er in Nederland op het spoor nog geen dieven gepakt met dit markeringsmiddel. Nab: “De eerste, primaire doelstelling is dat het voor preventie zorgt. Doordat er stickers op de kabels zitten, laten mensen het al links liggen. Als het dan toch wordt gestolen, kan het bijdragen aan de bewijslast.”

Koperdiefstal zorgde alleen in 2011 al voor 17.000 minuten treinvertraging. ProRail nam de afgelopen jaren diverse maatregelen gedaan om koperdiefstal tegen te gaan. Naast het gebruik van de markeringspray worden onder meer buitengewone opsporingsambtenaren en particuliere beveiligingsbedrijven ingezet om toezicht te houden naast het spoor.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.