InTraffic en Strypes Group winnen gezamenlijk ProRail-contract voor vernieuwing Sandite-systeem

Afkomstig van persbericht InTraffic InTraffic

InTraffic en Strypes Group hebben gezamenlijk het ProRail-contract gewonnen voor het ontwikkelen van een nieuwe digitale aansturing van de Sandite-systemen op twaalf treinen. Daarnaast worden de beide bedrijven verantwoordelijk voor onderhoud en beheer van de software. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van de 24×7 beheerorganisatie van InTraffic, die ook al voor veel andere ProRail-onderdelen werkt.

Sandite is een stroefmakende gel die voorkomt dat treinen in de herfst bij het afremmen en optrekken doorslippen vanwege gladheid door bladeren. Op twaalf treinen zijn systemen gebouwd waarmee deze gel op de rails wordt aangebracht. De Sandite-controllersystemen zijn technisch afgeschreven en moeten voor de herfst van 2023 worden vervangen. Arcobel levert de nieuwe hardware van de Sandite-controllersystemen; InTraffic en Strypes Group ontwerpen en implementeren de softwarematige aansturing daarvan.

Boordsysteem en walsysteem

De nieuwe softwarematige aansturing krijgt een heel nieuwe architectuur en bestaat uit twee onderdelen. De software die de mechanica aan boord van de treinen aanstuurt wordt voorzien van nieuwe technologie om nauwkeurig de locatie van de treinen te bepalen. De software ‘aan de wal’ in Utrecht krijgt functionaliteit waarmee ProRail het aanbrengen van Sandite op het Nederlandse spoorwegennet kan plannen en optimaliseren.

Dimitrina Chonkova, Managing director bij Strypes-dochter Up2: “We zijn vereerd om ProRail te mogen helpen bij het verbeteren en automatiseren van een proces dat helpt om de treinschema’s beter op tijd te houden bij lastige weersomstandigheden.” Jan-Willem Dijkstra, delivery manager bij InTraffic: “We vernieuwen de volledige architectuur, zodat het systeem klaar is voor de toekomst. Bovendien beschikt de nieuwe software over de intelligentie die ProRail ondersteunt om het aanbrengen van de Sandite-gel verder te optimaliseren.”

InTraffic en Strypes Group zijn beide dochtermaatschappijen van ICT Group en werken in die hoedanigheid vaker samen. InTraffic is specialist in mobiliteitssystemen en ontwerpt en onderhoudt veel van de ProRail-software. Strypes Group levert hoogwaardige software-ontwikkelcapaciteit, zowel op het gebied van embedded treinsystemen als het cloudgebaseerde walsysteem.

Lees ook:

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.