Gladspoor Pixabay

ProRail en NS maken met speciale gel het spoor klaar voor de herfst

Afkomstig van PixabayPixabay

Nu de herfst is begonnen nemen ProRail en NS weer extra maatregelen om de hinder op het spoor tegen te gaan. Gladde sporen kunnen tijdens deze seizoensperiode zorgen voor gevaarlijke situaties. De spoorbeheerder en spoorvervoerder gebruiken sinds enkele jaren een speciale gel (Sandite) bestaande uit een mix van zand, metaaldeeltjes en aardappelzetmeel. Dit goedje zorgt voor meer grip en daardoor kunnen de treinen goed blijven optrekken en remmen, waardoor de NS beter op schema kan blijven rijden.

ProRail: “Op basis van een speciaal ‘bladvalweerbericht’ kunnen wij bepalen waar Sandite preventief moet worden aangebracht. Machinisten geven eventuele gladde plekken door, waar Sandite toegepast kan worden.” Een passagierstrein rijdt vervolgens de speciale gel over het spoor uit. De NS zet deze herfst acht SLT-sprinters in om het goedje in te rijden. Indien nodig kan ProRail ook nog vier extra treinen inplannen die via een containerinstallatie de gel op het spoor aanbrengen.

Proef met Wiel Rail Conditionering

ProRail en de NS hebben de afgelopen twee jaar ook geëxperimenteerd met zogeheten Wiel Rail Conditionering (WRC). Deze proef werd toegepast op het hoofdrailnet en is normaal gesproken bedoeld om geluidshinder van het contact tussen de wielen en rails te beperken. “WRC wordt via een installatie op het spoor aangebracht. Er waren aanwijzingen uit eerdere regionale pilots dat WRC ook zou kunnen bijdragen aan het voorkomen van gladde sporen: mindere aanhechting van vuil- en bladmoes op het spoor. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat dit niet zo goed werkt als gehoopt”, aldus ProRail. De spoorbeheerder heeft er daarom voor gekozen om te stoppen met de proef en alleen nog gebruik te maken van Sandite om de sporen stroever te maken tijdens het herfstseizoen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.