Vossloh opent fabriek voor zelfontwikkelde EPS-dwarsligger

Vossloh fabriek Polen
De fabriek van Vossloh in Polen, waar de dwarsliggers geproduceerd worden. Vossloh Nederland

Leverancier van spoorse materialen en diensten Vossloh heeft samen met klanten en partners de nieuwe productiefaciliteit voor de serieproductie van zijn Engineered Polymer Sleeper (EPS) geopend in het Poolse Nowe Skalmierzyce. De ultramoderne en grotendeels geautomatiseerde productielijn zal in eerste instantie ongeveer 100.000 samengestelde dwarsliggers per jaar produceren.

Het productassortiment omvat spoor- en wisseldwarsliggers en speciale producten voor spoorbruggen. De composietdwarsliggers worden gemaakt van secundaire grondstoffen en zijn volledig recyclebaar aan het einde van hun levensduur van 50 jaar. Dat meldt het Duitse bedrijf Vossloh AG, dat in Nederland een zusterbedrijf heeft in het in Purmerend gevestigde Vossloh Nederland. Er kan bovendien op maat worden gewerkt. “Dankzij een innovatief gereedschapsconcept kan het productontwerp snel worden aangepast aan de eisen van de klant”, zo vertelde Oliver Schuster, Executive Board Chairman of Vossloh AG, bij de officiële opening van de fabriek.

Met de opening van de fabriek zet Vossloh een even belangrijke als nieuwe duurzame stap. “Het ontwerp en het productieproces voldoen aan alle Europese energienormen. Er wordt bijvoorbeeld alleen groene elektriciteit gebruikt bij de productie en er wordt energie waar mogelijk teruggewonnen en hergebruikt”, aldus Schuster.

opening Vossloh fabriek
De symbolische opening van de fabriek (Vossloh AG)

De kunststof dwarsliggers zijn het resultaat van meer dan tien jaar ontwikkeling door de experts van Vossloh, vertelde Schuster met gepaste trots. “Het doel was om een ecologische samengestelde dwarsligger te maken die de positieve eigenschappen van beton, hout en polymeren dwarsliggers combineert. Dit wordt mogelijk gemaakt door het innovatieve materiaal amalentic. Het isotroop materiaal voldoet in bijzonder hoge mate aan de belangrijkste producteisen, zoals hoge weersbestendigheid, lage thermische uitzetting, hoge spoorstabiliteit en een stabiele spoorbreedte. Zowel het EPS-product zelf als de ultramoderne productiefaciliteit zijn meesterwerken
van de betrokken ingenieurs.”

Met de nieuwe composietdwarsligger biedt Vossloh een duurzaam alternatief voor houten dwarsliggers, die in steeds meer landen niet meer gebruikt mogen worden. In Nederland worden houten spoorbielzen al geruime tijd niet meer gebruikt. Maar ook voor de Nederlandse markt is de kunststof dwarsligger interessant, volgens het bedrijf. “In de toekomst kan onze nieuwste innovatie overal gebruikt worden waar betonnen dwarsliggers vanwege technische eisen niet vervangen kunnen worden”, zegt Schuster. “Dit zeer innovatieve en duurzame product staat wereldwijd voor een nieuwe standaard op het gebied van kunststof dwarsliggers.”

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vossloh opent fabriek voor zelfontwikkelde EPS-dwarsligger | SpoorPro.nl

Vossloh opent fabriek voor zelfontwikkelde EPS-dwarsligger

Vossloh fabriek Polen
De fabriek van Vossloh in Polen, waar de dwarsliggers geproduceerd worden. Vossloh Nederland

Leverancier van spoorse materialen en diensten Vossloh heeft samen met klanten en partners de nieuwe productiefaciliteit voor de serieproductie van zijn Engineered Polymer Sleeper (EPS) geopend in het Poolse Nowe Skalmierzyce. De ultramoderne en grotendeels geautomatiseerde productielijn zal in eerste instantie ongeveer 100.000 samengestelde dwarsliggers per jaar produceren.

Het productassortiment omvat spoor- en wisseldwarsliggers en speciale producten voor spoorbruggen. De composietdwarsliggers worden gemaakt van secundaire grondstoffen en zijn volledig recyclebaar aan het einde van hun levensduur van 50 jaar. Dat meldt het Duitse bedrijf Vossloh AG, dat in Nederland een zusterbedrijf heeft in het in Purmerend gevestigde Vossloh Nederland. Er kan bovendien op maat worden gewerkt. “Dankzij een innovatief gereedschapsconcept kan het productontwerp snel worden aangepast aan de eisen van de klant”, zo vertelde Oliver Schuster, Executive Board Chairman of Vossloh AG, bij de officiële opening van de fabriek.

Met de opening van de fabriek zet Vossloh een even belangrijke als nieuwe duurzame stap. “Het ontwerp en het productieproces voldoen aan alle Europese energienormen. Er wordt bijvoorbeeld alleen groene elektriciteit gebruikt bij de productie en er wordt energie waar mogelijk teruggewonnen en hergebruikt”, aldus Schuster.

opening Vossloh fabriek
De symbolische opening van de fabriek (Vossloh AG)

De kunststof dwarsliggers zijn het resultaat van meer dan tien jaar ontwikkeling door de experts van Vossloh, vertelde Schuster met gepaste trots. “Het doel was om een ecologische samengestelde dwarsligger te maken die de positieve eigenschappen van beton, hout en polymeren dwarsliggers combineert. Dit wordt mogelijk gemaakt door het innovatieve materiaal amalentic. Het isotroop materiaal voldoet in bijzonder hoge mate aan de belangrijkste producteisen, zoals hoge weersbestendigheid, lage thermische uitzetting, hoge spoorstabiliteit en een stabiele spoorbreedte. Zowel het EPS-product zelf als de ultramoderne productiefaciliteit zijn meesterwerken
van de betrokken ingenieurs.”

Met de nieuwe composietdwarsligger biedt Vossloh een duurzaam alternatief voor houten dwarsliggers, die in steeds meer landen niet meer gebruikt mogen worden. In Nederland worden houten spoorbielzen al geruime tijd niet meer gebruikt. Maar ook voor de Nederlandse markt is de kunststof dwarsligger interessant, volgens het bedrijf. “In de toekomst kan onze nieuwste innovatie overal gebruikt worden waar betonnen dwarsliggers vanwege technische eisen niet vervangen kunnen worden”, zegt Schuster. “Dit zeer innovatieve en duurzame product staat wereldwijd voor een nieuwe standaard op het gebied van kunststof dwarsliggers.”

Lees ook:

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.