Raad van State tegen staatssecretaris: ‘Schrap adviestaak ProRail’

ProRail logo
Ook de nieuwe zbo-vorm (van publiekrechtelijk naar privaatrechtelijk) roept veel vragen op bij de Raad van State. PvL/Flickr

De Raad van State (RvS) is nog altijd niet overwegend positief over het kabinetsplan om ProRail om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dit is ook niet veranderd nu staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft voorgesteld om niet te kiezen voor een publiekrechtelijke maar een privaatrechtelijke zbo waarin ProRail wordt beschouwd als een ’trusted advisor’. De RvSt adviseert zelfs deze adviestaak te schrappen. “Het is belangrijk dat de expertise van ProRail gewaarborgd is bij het ministerie, en dat het ministerie deze kennis zelf in huis heeft.” Verder vraagt de RvS zich af hoe de minister om zal gaan met de spanning die zijn/haar dubbelrol met zich meebrengt: als enig aandeelhouder van Railinfratrust B.V. en als minister ten aanzien van de zbo ProRail.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

1 reactie op “Raad van State tegen staatssecretaris: ‘Schrap adviestaak ProRail’”

Pat Rick|13.10.23|09:12

Duidelijk is dat ProRail geen echt bedrijf is: er is geen concurrentie mogelijk, want gedwongen winkelnering in NL. Nu wordt de quasi-bedrijfstructuur gebruikt om een dure pyramideorganisatie in stand te houden en te sturen op bonussen (en dan krijg je bonussen). Eigenlijk is het een technische dienst en moet daarom vanuit technische hoek worden bestuurd, zoals de drinkwatervoorziening. En bij dat laatste lukt het wel om het beste product (drinkwater) te leveren tegen een lage prijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Raad van State tegen staatssecretaris: ‘Schrap adviestaak ProRail’ | SpoorPro.nl

Raad van State tegen staatssecretaris: ‘Schrap adviestaak ProRail’

ProRail logo
Ook de nieuwe zbo-vorm (van publiekrechtelijk naar privaatrechtelijk) roept veel vragen op bij de Raad van State. PvL/Flickr

De Raad van State (RvS) is nog altijd niet overwegend positief over het kabinetsplan om ProRail om te vormen tot een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). Dit is ook niet veranderd nu staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft voorgesteld om niet te kiezen voor een publiekrechtelijke maar een privaatrechtelijke zbo waarin ProRail wordt beschouwd als een ’trusted advisor’. De RvSt adviseert zelfs deze adviestaak te schrappen. “Het is belangrijk dat de expertise van ProRail gewaarborgd is bij het ministerie, en dat het ministerie deze kennis zelf in huis heeft.” Verder vraagt de RvS zich af hoe de minister om zal gaan met de spanning die zijn/haar dubbelrol met zich meebrengt: als enig aandeelhouder van Railinfratrust B.V. en als minister ten aanzien van de zbo ProRail.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. 

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Jeroen Baldwin

Jeroen Baldwin is journalist en chef redactie van SpoorPro.nl

1 reactie op “Raad van State tegen staatssecretaris: ‘Schrap adviestaak ProRail’”

Pat Rick|13.10.23|09:12

Duidelijk is dat ProRail geen echt bedrijf is: er is geen concurrentie mogelijk, want gedwongen winkelnering in NL. Nu wordt de quasi-bedrijfstructuur gebruikt om een dure pyramideorganisatie in stand te houden en te sturen op bonussen (en dan krijg je bonussen). Eigenlijk is het een technische dienst en moet daarom vanuit technische hoek worden bestuurd, zoals de drinkwatervoorziening. En bij dat laatste lukt het wel om het beste product (drinkwater) te leveren tegen een lage prijs.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.