Ov-chipkaart

Vakbonden en NS bereiken cao-akkoord, treinreizen wordt duurder

NS

De vakbonden FNV, CNV, VVMC, VHS en de NS hebben afgelopen weekend een akkoord bereikt voor een nieuwe cao voor NS-personeel. Met een verhoging van het loon van 9,25 procent zijn nieuwe stakingen van de baan. Met het nieuwe akkoord is op jaarbasis 200 miljoen euro gemoeid, terwijl de dienstregeling verder wordt afgeschaald. Het effect op de reiziger zal dan ook zijn dat een treinkaartje duurder zal worden.

“Kijkend naar de hogere prognoses is de kans groot dat de verhoging van de treinkaartjes per 1 januari hoger komt te liggen dan andere jaren. De prijs kan verhoogd worden met het maximaal verwachte inflatiecijfer. Een besluit daarover valt in het najaar”, aldus een woordvoerder van de NS tegen De Telegraaf. Begin dit jaar gingen de prijzen van treinkaartjes nog met 1.8 procent omhoog.

Onduidelijkheid bij ministeries

Binnen de ministeries van Financiën en Infrastructuur en Waterstaat heerst er onduidelijkheid over de vraag hoe de NS de hogere lonen wil gaan betalen. Het ministerie van Infrastructuur gaat er vanuit dat door de komst van een nieuwe cao voor NS-personeel de prijs voor een treinticket harder zal stijgen dan in andere jaren. Het ministerie van Financiën heeft nog geen reactie, maar zegt het huishoudboekje van de NS nauwlettend in de gaten te houden. Het is wel mogelijk dat de NS extra geld overhoudt door de verkoop van de buitenlandse NS-tak Abellio.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

2 reacties op “Vakbonden en NS bereiken cao-akkoord, treinreizen wordt duurder”

David Stokkel|12.09.22|11:34

Om het OV een boost te geven heeft Duitsland het 9 euro kaartje geïntroduceerd en Spanje gaat ook de prijs bijstellen (zelfs gratis op een aantal trajecten) om het weer aantrekkelijk te maken om de trein te pakken. Maar Nederland niet, in NL wordt alles alleen maar duurder en dus minder aantrekkelijk. Lang leve de privatisering.

Derk Van Dorth|26.09.22|14:38

De minfin had de NS-directie toch gezegd dat winst niet belangrijk was? Dan betaalt NS geen of weinig vennootschapsbelasting en dividend aan de staat. Investeringen en afschrijvingen spelen ook nog een belangrijke factor in de begroting. Mooi zou het verdwijnen van BTW voor het gehele OV zijn!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.