Verkeersleiding, ProRail

FNV: spoormedewerkers voelen zich veroordeeld na spoorincident

Spoormedewerkers voelen zich na het treinincident van maandag op voorhand al veroordeeld door de politiek. Waar treinreizigers nog enigszins begrip toonden, stonden Tweede Kamerleden al direct klaar met hun oordeel over NS en ProRail. Dat zegt vakbond FNV Spoor. Door een ICT-storing bij spoorbeheerder ProRail ontstond er maandag een grote chaos op het spoor rond Utrecht Centraal.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ICT-storing. “Het zou de Tweede Kamerleden sieren als ze eerst het onderzoek afwachten. Het is de trots van elke spoorman en spoorvrouw om reizigers op tijd en veilig te vervoeren. Het doet ons zeer als reizigers stranden of enorme vertragingen oplopen”, zeggen spoormedewerkers die aangesloten zijn bij FNV.

Punctualiteit

De punctualiteit van het Nederlandse spoorwegnet behoort volgens FNV tot de beste van de wereld. Vakbond-bestuurder Huub van den Dungen van FNV Spoor: “Tweede Kamerleden moeten stoppen met elk incident aangrijpen om hun beklag te doen over NS en ProRail, terwijl ze soms medeverantwoordelijk zijn voor de ontstane problemen.”

“We leven in een maatschappij waarin de afhankelijkheid van ICT steeds groter wordt.  Mede dankzij de hoge automatiseringsgraad kunnen we in Nederland een treinsysteem exploiteren met een hoge benutting en hoge punctualiteit tegen relatief lage kosten.  Echter de kwetsbaarheid als gevolg van ICT storingen neemt toe. Dat geldt voor het treinverkeer, maar ook voor banken, ziekenhuizen, politie en UWV.”

Storingen

FNV wijst erop dat miljoenen investeringen hebben geleid tot een enorme daling van het aantal ICT-gerelateerde storingen: van 380 in 2007 naar 50 in 2014. “Er staat op het spoor een state of the art ICT infrastructuur ter beschikking”, aldus de vakbond.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “FNV: spoormedewerkers voelen zich veroordeeld na spoorincident”

Arco Sierts|05.02.15|11:21

FNV-bestuurder Van Dungen doet er geen goed aan om de rijdend-personeels-zieligheidskaart te spelen. Het is juist in het belang van het rijdend personeel dat dit probleem echt opgelost wordt, en dat men zich niet verschuilt achter cijfertjes en ICT. Want juist door dit realiteitsblinde verdedigingsgedrag krijgen zijn leden buiten de volle laag.

Het zou beter zijn als Den Dungen helder maakt op welke wijze de politiek medeverantwoordelijk is. Dan wordt er misschien nog echt iets opgelost.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.