Station Groningen

Nieuwe Europese subsidieaanvraag voor Wunderline in de maak

Foto: Marieke van Gompel

De provincie Groningen is bezig met een nieuwe aanvraag voor een Europese bijdrage aan de Wunderline, de verbetering van de treinverbinding tussen Groningen en Bremen. Dat bleek deze maand uit de behandeling van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Op een vraag van D66-Kamerlid Faissal Boulakjar over de stand van zaken rondom de Wunderline, bevestigen staatssecretaris Steven van Weyenberg en minister Barbara Visser dat de regio “inmiddels aan een volgende aanvraag voor een nieuwe Europese bijdrages” werkt.

Het project ontving eerder al een bedrag van 12 miljoen euro uit de zogeheten Connecting Europe Facility (CEF), dat als doel heeft om investeringen in onder meer het vervoer in Europa te versnellen.

Economische ontwikkeling verder verbeteren

De provincie Groningen, Land Niedersachsen en Vrije Hanzestad Bremen willen met investeringen in de Wunderline tussen Groningen en Bremen de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio verder verbeteren.

Met de verbeteringen aan de treinverbinding tussen Groningen en Bremen moet er vanaf 2024 een tijdswinst van 17 minuten te behalen zijn tussen de provinciehoofdstad en het Duitse Leer. Voorwaarde is wel dat de nieuwe spoorbrug ter vervanging van de Friesenbrücke bij Weener op tijd gereed is.

Uiterlijk in 2022 moet er duidelijkheid zijn over de financiering van de tweede bouwfase. Dit om op tijd te kunnen starten en in aanmerking te komen een bijdrage van de Europese Unie. Hiervoor zijn afspraken met de Duitse partners gemaakt. Het uiteindelijke doel is dat reizigers na 2030 comfortabeler en zonder overstap tussen Groningen en Bremen kunnen reizen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.