Trans Europ Expres uit 1957

Historische Trans Europ Express rijdt vrijdag door Amsterdam Centraal

De Trans Europ Express (TEE) komt vrijdag voor het eerst in tien jaar weer in beweging. De legendarische trein begint aan zijn reis van het emplacement Dijksgracht in Amsterdam naar het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. Daar moet de TEE zodanig gerestaureerd worden dat deze weer helemaal rijklaar is. (Wil je het artikel lezen, maar ben je geen abonnee? Klik dan hier.)

“Deze trein heeft het weliswaar afgelegd tegen het vliegtuig, maar het idee erachter was fantastisch. Met de TEE vertellen we het verhaal van visie en ondernemerschap”, zegt Arno van der Holst, directeur van het NTM, in de uitzending van SpoorProTV. Voor het transport zijn vier dagen uitgetrokken. Het eerste deel van de reis gaat per spoor.

“We beginnen donderdag met een rit naar Watergraafsmeer. Op vrijdag vervolgen we onze weg naar de werkplaats aan de Zaanstraat, waarbij we door Amsterdam Centraal gaan. Na het weekend wordt het materieel op grote opleggers geplaatst en wordt het laatste deel van de tocht via de weg afgelegd”. Ondanks dat de TEE tien jaar stil heeft gestaan rolt de trein nog uitstekend, aldus Van der Holst. “We hebben al wat proeven kunnen doen en hij deed het uitstekend. We voorzien daarom geen problemen”.

Restauratie kost enkele tonnen

Voor het volgende traject, de restauratie, is het het Nederlands Transport Museum begonnen met fondsenwerving. De restauratie moet in stappen gebeuren, waarbij het uiteindelijke doel is om de trein weer geheel rijklaar te hebben. Van der Horst kan nog niet zeggen hoeveel er voor de restauratie nodig is, omdat er nog onvoldoende zicht is op de staat van de TEE. “We gaan uit van enkele tonnen maar ook 1 miljoen is niet uitgeloten”.

Gedurende de restauratie zal de trein te bezichtigen zijn bij het museum. De wagon met kop krijgt volgens Van der Horst een prominente plek voor het museum. “De TEE past helemaal in het huidige tijdsbeeld gezien de wederopstanding van het internationale treinverkeer.”

Ontwerp Trans Europ Express

De Trans Europ Express werd in de jaren vijftig ontworpen door Nederlander Elsebeth van Blerkom, een van de weinige vrouwelijke ontwerpers van een trein. De bouw van de internationale trein kwam voort uit de plannen van oud-NS-directeur Den Hollander voor een internationaal netwerk van snelle en luxe treinen om diverse grote Europese steden met elkaar te verbinden. Een van de samenwerkingen die daaruit ontstond is die tussen de Nederlandse en Zwitserse spoorwegen voor de verbinding Amsterdam – Zürich.

Van der Horst zou treinspotters en andere liefhebbers graag zeggen waar ze de komende dagen de trein precies kunnen zien, maar er is “geen pijl op te trekken en geen touw aan vast te knopen. We zijn afhankelijk van andere partijen tijdens het transport. Met andere woorden, neem er ruim de tijd voor en neem je boterhammen mee”.

Bekijk hier het interview met Arno van der Holst:

Treinspotters gezocht

Treinspotters gezocht! Ben jij vrijdag in Amsterdam en lukt het jou om beelden te maken van de Trans Europ Express? Wij zijn op zoek naar video- of fotografen die deze beelden kunnen vastleggen voor SpoorProTV. Laat het ons weten via redactie@spoorpro.nl.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Historische Trans Europ Express rijdt vrijdag door Amsterdam Centraal | SpoorPro.nl
Trans Europ Expres uit 1957

Historische Trans Europ Express rijdt vrijdag door Amsterdam Centraal

De Trans Europ Express (TEE) komt vrijdag voor het eerst in tien jaar weer in beweging. De legendarische trein begint aan zijn reis van het emplacement Dijksgracht in Amsterdam naar het Nederlands Transport Museum (NTM) in Nieuw-Vennep. Daar moet de TEE zodanig gerestaureerd worden dat deze weer helemaal rijklaar is. (Wil je het artikel lezen, maar ben je geen abonnee? Klik dan hier.)

“Deze trein heeft het weliswaar afgelegd tegen het vliegtuig, maar het idee erachter was fantastisch. Met de TEE vertellen we het verhaal van visie en ondernemerschap”, zegt Arno van der Holst, directeur van het NTM, in de uitzending van SpoorProTV. Voor het transport zijn vier dagen uitgetrokken. Het eerste deel van de reis gaat per spoor.

“We beginnen donderdag met een rit naar Watergraafsmeer. Op vrijdag vervolgen we onze weg naar de werkplaats aan de Zaanstraat, waarbij we door Amsterdam Centraal gaan. Na het weekend wordt het materieel op grote opleggers geplaatst en wordt het laatste deel van de tocht via de weg afgelegd”. Ondanks dat de TEE tien jaar stil heeft gestaan rolt de trein nog uitstekend, aldus Van der Holst. “We hebben al wat proeven kunnen doen en hij deed het uitstekend. We voorzien daarom geen problemen”.

Restauratie kost enkele tonnen

Voor het volgende traject, de restauratie, is het het Nederlands Transport Museum begonnen met fondsenwerving. De restauratie moet in stappen gebeuren, waarbij het uiteindelijke doel is om de trein weer geheel rijklaar te hebben. Van der Horst kan nog niet zeggen hoeveel er voor de restauratie nodig is, omdat er nog onvoldoende zicht is op de staat van de TEE. “We gaan uit van enkele tonnen maar ook 1 miljoen is niet uitgeloten”.

Gedurende de restauratie zal de trein te bezichtigen zijn bij het museum. De wagon met kop krijgt volgens Van der Horst een prominente plek voor het museum. “De TEE past helemaal in het huidige tijdsbeeld gezien de wederopstanding van het internationale treinverkeer.”

Ontwerp Trans Europ Express

De Trans Europ Express werd in de jaren vijftig ontworpen door Nederlander Elsebeth van Blerkom, een van de weinige vrouwelijke ontwerpers van een trein. De bouw van de internationale trein kwam voort uit de plannen van oud-NS-directeur Den Hollander voor een internationaal netwerk van snelle en luxe treinen om diverse grote Europese steden met elkaar te verbinden. Een van de samenwerkingen die daaruit ontstond is die tussen de Nederlandse en Zwitserse spoorwegen voor de verbinding Amsterdam – Zürich.

Van der Horst zou treinspotters en andere liefhebbers graag zeggen waar ze de komende dagen de trein precies kunnen zien, maar er is “geen pijl op te trekken en geen touw aan vast te knopen. We zijn afhankelijk van andere partijen tijdens het transport. Met andere woorden, neem er ruim de tijd voor en neem je boterhammen mee”.

Bekijk hier het interview met Arno van der Holst:

Treinspotters gezocht

Treinspotters gezocht! Ben jij vrijdag in Amsterdam en lukt het jou om beelden te maken van de Trans Europ Express? Wij zijn op zoek naar video- of fotografen die deze beelden kunnen vastleggen voor SpoorProTV. Laat het ons weten via redactie@spoorpro.nl.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.