TEE Étoile du Nord op Amsterdam CS, 1961 | Foto: Fred ter Voort

TV-programma blikt terug op Trans Europ Express (TEE)

Het NPO-geschiedenisprogramma Andere Tijden wijdt maandagavond een hele uitzending aan de totstandkoming van de Trans Europ Express (TEE) in de jaren ’50. Ook andere initiatieven om Europese steden via de trein te verbinden komen voorbij, net als de concurrentie van het vliegtuig en de nieuwe belangstelling voor de internationale trein in het heden.

Op de vleugels van de Europese eenwording werd de trein in de jaren ’50 naar voren geschoven als hét vervoermiddel dat Europeanen verbindt. De Trans Europ Express ziet het licht, met als spil NS-topman F.Q. den Hollander. Daarna volgen andere initiatieven zoals Interrail, waarmee je onbeperkt binnen Europa kunt reizen, een netwerk van nachttreinen en de autoslaaptrein.

Duurzaam reizen

De opkomst van het vliegen zet een rem op de Europese treindroom. Maar anno nu is die weer springlevend. Duurzaam reizen is immers het nieuwe ideaal. Met interviews en archiefmateriaal gaat Andere Tijden terug in de tijd en zet het oude ideaal in een nieuw licht.

De Andere Tijden Special: De Europese treindroom, maandag 28 juni om 20.30 uur op NPO 2.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

TV-programma blikt terug op Trans Europ Express (TEE) | SpoorPro.nl
TEE Étoile du Nord op Amsterdam CS, 1961 | Foto: Fred ter Voort

TV-programma blikt terug op Trans Europ Express (TEE)

Het NPO-geschiedenisprogramma Andere Tijden wijdt maandagavond een hele uitzending aan de totstandkoming van de Trans Europ Express (TEE) in de jaren ’50. Ook andere initiatieven om Europese steden via de trein te verbinden komen voorbij, net als de concurrentie van het vliegtuig en de nieuwe belangstelling voor de internationale trein in het heden.

Op de vleugels van de Europese eenwording werd de trein in de jaren ’50 naar voren geschoven als hét vervoermiddel dat Europeanen verbindt. De Trans Europ Express ziet het licht, met als spil NS-topman F.Q. den Hollander. Daarna volgen andere initiatieven zoals Interrail, waarmee je onbeperkt binnen Europa kunt reizen, een netwerk van nachttreinen en de autoslaaptrein.

Duurzaam reizen

De opkomst van het vliegen zet een rem op de Europese treindroom. Maar anno nu is die weer springlevend. Duurzaam reizen is immers het nieuwe ideaal. Met interviews en archiefmateriaal gaat Andere Tijden terug in de tijd en zet het oude ideaal in een nieuw licht.

De Andere Tijden Special: De Europese treindroom, maandag 28 juni om 20.30 uur op NPO 2.

Lees ook:

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.