Duitse rechter: DB Netz aansprakelijk voor schade door vertragingen

Der Doppelstocktriebzug der ODEG befährt gerade die Hilfsbrücke der Baustelle EÜ Treskowallee in Berlin Karlshorst Richtung Innenstadt.

Een Duits federaal gerechtshof heeft eerder deze week geoordeeld dat DB Netz niet alleen treinpaden moet toekennen aan vervoerders, maar dat ook tijdig moet regelen. Indien de spoorbeheerder in dergelijke gevallen in gebreke gesteld wordt, is het bedrijf volgens de rechter tevens aansprakelijk voor eventuele schade door vertragingen.

De zaak was aangespannen door vervoersmaatschappij Ostdeutsche Eisenbahn, bijgestaan door Jost Knebel van Mofair, een belangenvereniging die opkomt voor eerlijke concurrentie op het spoor. Knebel is tevens vice-president van spoorwegonderneming Netinera Deutschland. Mofair is tevreden dat het met de uitspraak nu duidelijk is dat indien DB Netz miljoen claims wil voorkomen, ze beter hun best moeten doen.

“Vervoersbedrijven doen er alles aan om reizigers en vracht tijdig op hun bestemming te krijgen. Het is hiermee [de uitspraak, red.] duidelijk dat DB Netz verplicht is dit voor ons te faciliteren”, aldus Knebel.

Spoorwegonderneming en vervoersmaatschappijen hebben veel last van boetes voor het te laat komen. Mofair wijst erop dat deze vertragingen in 80 procent van de gevallen terug te voeren zijn op problemen met het spoor, zoals wisselstoringen. Ook komt het voor dat treinen langzamer moeten rijden dan nodig, doordat de werkplekbeveiligingsinstructies niet goed geregeld zijn.

Bedrijfscultuur moet op de schop

Tot op heden was het standpunt van DB Netz volgens Mofair dat het weliswaar treinpaden moet aanwijzen, maar niet noodzakelijkerwijs op tijd. En dat terwijl de spoorbeheerder zelf vaak op de achterste benen staat als vervoersmaatschappijen zich niet aan de dienstregeling houden. “Een dergelijk standpunt is tamelijk uniek in de zakenwereld”, zegt Mofair-president Christian Schreyer.

Mofair beschuldigt DB Netz ervan dat ze de afgelopen jaren hun verantwoordelijkheid hebben geprobeerd te ontlopen door steeds de voorwaarden voor het gebruik van het spoor aan te passen. De bedrijfscultuur moet wat de belangenvereniging betreft dan ook op de schop, iets waar de uitspraak van de rechter aan kan bijdragen.

Lees meer:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

1 reactie op “Duitse rechter: DB Netz aansprakelijk voor schade door vertragingen”

A C F Sierts|04.03.21|22:32

[ noot voor redactie: in kop “in gebreken gesteld wordt” > moet zijn “in gebreke …” ]

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Duitse rechter: DB Netz aansprakelijk voor schade door vertragingen | SpoorPro.nl

Duitse rechter: DB Netz aansprakelijk voor schade door vertragingen

Der Doppelstocktriebzug der ODEG befährt gerade die Hilfsbrücke der Baustelle EÜ Treskowallee in Berlin Karlshorst Richtung Innenstadt.

Een Duits federaal gerechtshof heeft eerder deze week geoordeeld dat DB Netz niet alleen treinpaden moet toekennen aan vervoerders, maar dat ook tijdig moet regelen. Indien de spoorbeheerder in dergelijke gevallen in gebreke gesteld wordt, is het bedrijf volgens de rechter tevens aansprakelijk voor eventuele schade door vertragingen.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt. Ook krijgt u €100 korting op het SpoorPro Seminar ‘Elektrisch werken aan het spoor’.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

1 reactie op “Duitse rechter: DB Netz aansprakelijk voor schade door vertragingen”

A C F Sierts|04.03.21|22:32

[ noot voor redactie: in kop “in gebreken gesteld wordt” > moet zijn “in gebreke …” ]

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.