Pier Eringa, directeur ProRail

ProRail-topman ‘wilde niet kwetsen’ met uitspraak over zelfdoding

Pier Eringa, directeur ProRail

ProRail-directeur Pier Eringa heeft niemand willen kwetsen met zijn opmerking over zelfdoding op het spoor. Hij vertelde donderdag tijdens de Dag van de Rail bij een melding in de spits wel eens te denken: “Verdorie, waarom niet een minder druk tijdstip uitgekozen?” Spoorpersoneel heeft op de site van vakblad SpoorPro en Facebook heftig gereageerd op zijn uitspraak.

Eringa zegt vrijdag in een reactie voorbeelden van storingen te hebben gegeven op het spoor om de discussie aan te zwengelen om als sector nog meer te doen om storingen te voorkomen en sneller op te lossen wanneer deze zich voordoen. “Suïcide op het spoor is een ernstig probleem. Ernstig voor de mensen die het betreft, nabestaanden, machinisten en conducteurs. Tegelijkertijd levert suïcide op het spoor enorme hinder op voor het treinverkeer. Zo’n tweehonderd per jaar komt het voor en dan is er uren lang geen treinverkeer mogelijk in beide richtingen op een traject”, zegt hij in zijn reactie.

Veiligheid spoor

Er is eerder te veel veiligheid op en rond het spoor dan te weinig, stelde Eringa tijdens de Dag van de Rail. Treinen moeten volgens hem na een oponthoud zo snel mogelijk weer verder. Ook bij verdachte pakketjes en zelfs na een incident waarbij iemand voor de trein springt.

“We moeten sneller handelen bij problemen. Personeel moet denken: Waar ben ik nodig?” Volgens Eringa is er bij ProRail onvoldoende ‘pitstopmentaliteit’ en wil hij die proberen aan te jagen.

Verstremming treinverkeer

Volgens reizigersorganisatie Rover haalt de ‘onhandige uitspraak’ van Eringa de aandacht weg van het punt dat hij probeert te maken. “En dat is hetzelfde punt dat Rover de afgelopen tijd al bij ProRail en NS aan de orde heeft gesteld, onder meer via het Locov. De complete treinverkeersstremming – zelfs op viersporige baanvakken – na een suïcidegeval is overdreven lang. Dit is een punt waarbij Rover samen met ProRail en vervoerders wil optrekken richting OM.”

“En als Eringa in zijn algemeenheid opmerkt dat de veiligheidsregelgeving is doorgeslagen, waardoor er ook in andere situaties overdreven vaak en lang geen treinen rijden, dan legt hij de vinger op een zere plek die Rover de afgelopen tijd zelf ook al op de agenda heeft gezet”, aldus de reizigersorganisatie.

Lees ook:

ProRail-topman veiligheidsdenken spoor doorgeslagen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail-topman ‘wilde niet kwetsen’ met uitspraak over zelfdoding”

Tjeerd Meere|25.06.15|17:48

Helemaal eens met Pier. Er is hier sprake van tegenstrijdige belangen. Natuurlijk respect en medeleven met de slachtoffers en hun nabestaanden. De slachtoffers zagen geen andere uitweg. Zij waren ziek. Je kunt hen de vertraging niet kwalijk nemen. Je kunt je afvragen of in de huidige tijd justitiële belangen altijd voor alle andere belangen moeten gaan! Let wel: een ieder werkt binnen het keurslijf van zijn bevoegdheden dus begrip voor allen in de huidige omstandigheden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.