Erasmusbrug

Versleten spoor Erasmusbrug zorgt voor traag tramverkeer

Totdat het versleten spoor op de Erasmusbrug vervangen is rijden de trams in slakkentempo over de brug. Peter Hilz / ANP

Al weken rijden de trams in een slakkengangetje over de Rotterdamse Erasmusbrug. Vanwege “versnelde slijtage” aan het spoor op de brug heeft stadsvervoerder RET begin dit jaar uit voorzorg een snelheidsbeperking ingesteld. De trams blijven langzaam rijden totdat het spoor op de brug vervangen is. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend, zegt de vervoerder in een update tegen SpoorPro. 

“De sporen vertoonden eerder dan verwacht slijtage”, duidt RET-woordvoerder Diana Stijn het slakkentempo waarop de trams al wekenlang noodgedwongen rijden. “Daardoor is er verder geen veiligheidsrisico”, aldus Stijn.

De RET is momenteel bezig om de vervanging van het spoor in te plannen. “Alles is in gang gezet, want dit moet door een aannemer gebeuren”. Een datum voor de werkzaamheden aan het spoor durft de RET nog niet te noemen, dus het is moeilijk in te schatten of de snelheidsbeperking nog dagen, weken of zelfs maanden zal duren.

Eén van de redenen dat de RET nog geen zicht heeft op een datum voor het vervangen van het spoor is omdat spoorvervangingen normaliter tijdig worden ingepland. De vervoerder houdt de conditie van het spoor namelijk scherp in de gaten. “Alle sporen binnen het netwerk van de RET worden door middel van sensoren en schouwen nauwlettend gecontroleerd en gemonitord.”

De Rotterdamse vervoerder is momenteel nog bezig om te achterhalen hoe het kan dat de sporen op de brug sneller zijn versleten dan ze van tevoren hadden ingecalculeerd. Volgens de zegsvrouw van RET brengt een brug zoals de Erasmusbrug op meerdere manieren uitdagingen met zich mee zoals bijvoorbeeld bonk- en booggeluid. “Maar een issue als dit is niet eerder voorgekomen”, verzucht Stijn.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Versleten spoor Erasmusbrug zorgt voor traag tramverkeer | SpoorPro.nl
Erasmusbrug

Versleten spoor Erasmusbrug zorgt voor traag tramverkeer

Totdat het versleten spoor op de Erasmusbrug vervangen is rijden de trams in slakkentempo over de brug. Peter Hilz / ANP

Al weken rijden de trams in een slakkengangetje over de Rotterdamse Erasmusbrug. Vanwege “versnelde slijtage” aan het spoor op de brug heeft stadsvervoerder RET begin dit jaar uit voorzorg een snelheidsbeperking ingesteld. De trams blijven langzaam rijden totdat het spoor op de brug vervangen is. Wanneer dat zal gebeuren is nog niet bekend, zegt de vervoerder in een update tegen SpoorPro. 

“De sporen vertoonden eerder dan verwacht slijtage”, duidt RET-woordvoerder Diana Stijn het slakkentempo waarop de trams al wekenlang noodgedwongen rijden. “Daardoor is er verder geen veiligheidsrisico”, aldus Stijn.

De RET is momenteel bezig om de vervanging van het spoor in te plannen. “Alles is in gang gezet, want dit moet door een aannemer gebeuren”. Een datum voor de werkzaamheden aan het spoor durft de RET nog niet te noemen, dus het is moeilijk in te schatten of de snelheidsbeperking nog dagen, weken of zelfs maanden zal duren.

Eén van de redenen dat de RET nog geen zicht heeft op een datum voor het vervangen van het spoor is omdat spoorvervangingen normaliter tijdig worden ingepland. De vervoerder houdt de conditie van het spoor namelijk scherp in de gaten. “Alle sporen binnen het netwerk van de RET worden door middel van sensoren en schouwen nauwlettend gecontroleerd en gemonitord.”

De Rotterdamse vervoerder is momenteel nog bezig om te achterhalen hoe het kan dat de sporen op de brug sneller zijn versleten dan ze van tevoren hadden ingecalculeerd. Volgens de zegsvrouw van RET brengt een brug zoals de Erasmusbrug op meerdere manieren uitdagingen met zich mee zoals bijvoorbeeld bonk- en booggeluid. “Maar een issue als dit is niet eerder voorgekomen”, verzucht Stijn.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.