Hoek van Holland Strand

Openingsdatum metro Hoek van Holland Strand wordt voorlopig niet meer gecommuniceerd

Het toekomstige metrostation Hoek van Holland Strand. Smiley.toerist / Wikimedia Commons

Het is nog onbekend wanneer de metro naar Hoek van Holland Strand zal gaan rijden. Sterker nog: de onzekerheden rondom het traject zijn dermate hardnekkig dat de gemeente Rotterdam er niet eens meer een termijn aan durft te koppelen. De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans (VVD) liet onlangs aan SpoorPro nog weten “geen flauw idee” te hebben wanneer het geplaagde metrostation geopend zal worden.

Afgelopen week deelde Karremans een briefing met de gemeente Rotterdam. Het was alles behalve rooskleurig, want een openingsdatum lijkt steeds verder uit het zicht. Volgens Karremans is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op dit moment bezig met een beoordeling van het aangeleverde informatiedossier waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven.

Pas wanneer er een positieve verklaring door ILT wordt afgegeven, wordt er door de RET een indienststellingsvergunning aangevraagd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarna kan er een proef worden gestart om weer met de metro te rijden, zij het zonder passagiers.

De gemeente Rotterdam verwacht “op zeer korte termijn” een reactie van de ILT. Aansluitend op die reactie zal wethouder Karremans de commissie informeren over de verdere planning richting de start van de reguliere dienstregeling. Maar zover is het voorlopig nog zeker niet. Een geplande openingsdatum voor Hoek van Holland Strand wordt voorlopig dan ook niet meer gecommuniceerd.

Volgens de projectgroep Metro Aan Zee wordt er momenteel wel op kleine schaal doorgewerkt aan de stations, gelegen aan de Hoekse Lijn. Het liftplateau bij station Hoek van Holland Haven is inmiddels geplaatst en binnenkort worden er in overleg met de RET nieuwe testritten uitgevoerd. De testritten zullen – naar verwachting – vanaf februari dit jaar plaatsvinden.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “Openingsdatum metro Hoek van Holland Strand wordt voorlopig niet meer gecommuniceerd”

Marc Busio|23.01.23|16:33

Gezien de uiterst ongelukkige wijze waarop deze metrolijn tot stand is gekomen kunnen we er wel van uitgaan dat dit de laatste is. Als de ombouw van een spoorlijn tot metrolijn al zo problematisch verloopt, dan is aanleg van een ‘echte’ metrolijn in de toekomst echt een mission impossible geworden. Net zoals de HSL-Zuid trouwens de laatste nieuwe spoorlijn is geweest: geen politicus die er over denkt om nog eens zo’n drama door te gaan maken.

asierts|23.01.23|22:18

Komende week houdt praatclubje Railforum weer ‘de dag van de Lightrail’. Ze kunnen het beter ‘de dag van de praatjesmakers’ noemen. Want dingen goed voorelkaar krijgen is er niet meer bij. Dat krijg je als geldbeluste praatjesmakers het winnen van inhoudelijke vakmensen.

Roel Bartlema|25.01.23|12:42

Niet alleen Hoek van Holland Strand is tot nader order niet per metro bereikbaar. Passagiers naar Hoek van Holland Haven worden op een noodperron gedropt, waarna zij 600 meter moeten lopen over een voetpad (fietsen verboden!) tussen de hekken van de metrolijn en de Stena-terminal om bij het ‘echte’ station Haven uit te komen en de reis te vervolgen naar hun eindbestemming. De beste manier om de Hoekenaren voorgoed het OV uit te jagen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Openingsdatum metro Hoek van Holland Strand wordt voorlopig niet meer gecommuniceerd | SpoorPro.nl
Hoek van Holland Strand

Openingsdatum metro Hoek van Holland Strand wordt voorlopig niet meer gecommuniceerd

Het toekomstige metrostation Hoek van Holland Strand. Smiley.toerist / Wikimedia Commons

Het is nog onbekend wanneer de metro naar Hoek van Holland Strand zal gaan rijden. Sterker nog: de onzekerheden rondom het traject zijn dermate hardnekkig dat de gemeente Rotterdam er niet eens meer een termijn aan durft te koppelen. De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Vincent Karremans (VVD) liet onlangs aan SpoorPro nog weten “geen flauw idee” te hebben wanneer het geplaagde metrostation geopend zal worden.

Afgelopen week deelde Karremans een briefing met de gemeente Rotterdam. Het was alles behalve rooskleurig, want een openingsdatum lijkt steeds verder uit het zicht. Volgens Karremans is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) op dit moment bezig met een beoordeling van het aangeleverde informatiedossier waarvan een verklaring over de veiligheid wordt afgegeven.

Pas wanneer er een positieve verklaring door ILT wordt afgegeven, wordt er door de RET een indienststellingsvergunning aangevraagd bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Daarna kan er een proef worden gestart om weer met de metro te rijden, zij het zonder passagiers.

De gemeente Rotterdam verwacht “op zeer korte termijn” een reactie van de ILT. Aansluitend op die reactie zal wethouder Karremans de commissie informeren over de verdere planning richting de start van de reguliere dienstregeling. Maar zover is het voorlopig nog zeker niet. Een geplande openingsdatum voor Hoek van Holland Strand wordt voorlopig dan ook niet meer gecommuniceerd.

Volgens de projectgroep Metro Aan Zee wordt er momenteel wel op kleine schaal doorgewerkt aan de stations, gelegen aan de Hoekse Lijn. Het liftplateau bij station Hoek van Holland Haven is inmiddels geplaatst en binnenkort worden er in overleg met de RET nieuwe testritten uitgevoerd. De testritten zullen – naar verwachting – vanaf februari dit jaar plaatsvinden.

Lees ook:

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

3 reacties op “Openingsdatum metro Hoek van Holland Strand wordt voorlopig niet meer gecommuniceerd”

Marc Busio|23.01.23|16:33

Gezien de uiterst ongelukkige wijze waarop deze metrolijn tot stand is gekomen kunnen we er wel van uitgaan dat dit de laatste is. Als de ombouw van een spoorlijn tot metrolijn al zo problematisch verloopt, dan is aanleg van een ‘echte’ metrolijn in de toekomst echt een mission impossible geworden. Net zoals de HSL-Zuid trouwens de laatste nieuwe spoorlijn is geweest: geen politicus die er over denkt om nog eens zo’n drama door te gaan maken.

asierts|23.01.23|22:18

Komende week houdt praatclubje Railforum weer ‘de dag van de Lightrail’. Ze kunnen het beter ‘de dag van de praatjesmakers’ noemen. Want dingen goed voorelkaar krijgen is er niet meer bij. Dat krijg je als geldbeluste praatjesmakers het winnen van inhoudelijke vakmensen.

Roel Bartlema|25.01.23|12:42

Niet alleen Hoek van Holland Strand is tot nader order niet per metro bereikbaar. Passagiers naar Hoek van Holland Haven worden op een noodperron gedropt, waarna zij 600 meter moeten lopen over een voetpad (fietsen verboden!) tussen de hekken van de metrolijn en de Stena-terminal om bij het ‘echte’ station Haven uit te komen en de reis te vervolgen naar hun eindbestemming. De beste manier om de Hoekenaren voorgoed het OV uit te jagen!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.