Global Gateway EU moet tegenhanger worden van Nieuwe Zijderoute

Foto: Europees Parlement

UNIFE zegt deze in een reactie op de gepresenteerde EU Global Gateway Strategy dat het blij is dat de Europese Commissie investeringen in de infrastructuur in Derde Wereldlanden gaat faciliteren. Brussel stelt hiervoor zo’n 300 miljard euro beschikbaar.

Volgens de brancheorganisatie voor leveranciers in de spoorsector hebben bedrijven in de spoorsector jarenlang te maken gehad met oneerlijke concurrentie in nieuwe markten, vooral omdat ze het op moesten nemen tegen bedrijven die flink werden gespekt door buitenlandse overheden.

Global Gateway moet voor gelijk speelveld zorgen

Het Global Gateway-initiatief moet voor een gelijk speelveld zorgen, aldus de belangenclub. De organisatie noemt het land niet bij naam, maar lijkt toch vooral te wijzen naar de invloed van de Chinese regering en Chinese bedrijven op onder meer het Afrikaanse continent. Wel zegt UNIFE dat er nog aanvullende stappen genomen dienen te worden om volledige toegang te krijgen tot nieuwe markten.

Tijdens de de Staat van de Unie 2021 presenteerde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen plannen om tegengas te geven aan China. Dat moet gebeuren in de vorm van een Europese tegenhanger van het Chinese Belt and Road-plan, bekend van de Nieuwe Zijderoute, ook wel de Global Gateway genoemd. Daarmee wil Brussel nieuwe verbindingen optuigen, maar dan met aandacht voor democratische besluitvorming, mensenrechten en transparantie. “We zullen slimme investeringen in infrastructuur van hoge kwaliteit steunen”, zei Von der Leyen eerder deze week over de plannen.

Brussel wil ongeveer 300 miljard beschikbaar stellen voor het Global Gateway-initiatief, onder meer in de vorm van gunstige leningen en garanties. Die moeten investeerders over de streep trekken om deel te nemen aan het initiatief. Overigens heeft de Commissie niet alleen projecten in Afrika in het vizier, maar ook in Azië en Zuid-Amerika.

Lees meer:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.