Spoor, rails

Brussel wil toegang Schengengebied afsluiten, effect op spoorvervoer lijkt beperkt

Europa moet minstens een maand lang de grenzen sluiten voor reizigers van buiten de EU naar Nederland en de 25 andere landen in de Schengenzone, tenzij hun reis essentieel is. De Europese Commissie stelt dat voor in de strijd tegen het coronavirus. Het is nog onduidelijk wat dit voor het passagiersvervoer per spoor naar bestemmingen buiten Europa betekent. De maatregel geldt niet voor Engeland, die vanwege de Brexit in een transitieperiode zit.

De verwachting is dat de maatregel op het goederenvervoer per spoor geen effect zal hebben. “We verwachten niet dat de vrachtbeweging wordt beïnvloed. We denken dat machinisten van goederentreinen van deze regel zullen worden vrijgesteld om de goederen door het Schengengebied te laten rijden”, zegt hoofd Beleidsadvies Akos Érsek van UIRR in een interview met vakblad RailFreight.com. De Europese lobbyorganisatie voor gecombineerd vervoer staat voortdurend in verbinding met de commissie.

Eerdere beperkende maatregelen voor het passagiersvervoer per vliegtuig betekende wel een toename van het goederenvervoer per spoor, omdat veel vracht in de buik van passagiersvliegtuigen wordt meegenomen.

Treindiensten

Volgens woordvoerder Stephanie van Mierlo van Eurostar, met treindiensten tussen Amsterdam en Londen, heeft de nieuwe maatregel geen effect op het treinverkeer naar Engeland. Wel zag de vervoerder het aantal passagiers afnemen, nadat diverse landen inwoners opriepen om vaker thuis te werken en sociale contacten te vermijden. “Onze dienstregeling is aangepast. We rijden een aantal treinen minder treinen per dag, omdat het aantal reizigers afneemt. Voorlopig zijn de grenzen nog niet dicht. We volgen het nieuws van de overheden op de voet.”

De EU-regeringsleiders zullen het verbod dinsdag in een videoconferentie naar verwachting goedkeuren, zei voorzitter Ursula von der Leyen op een persconferentie.

EU-burgers en hun familie, medisch personeel, mensen met een verblijfsvergunning, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers moeten volgens Brussel worden uitgezonderd van de maatregel. “De aanvoer van voedsel en medicijnen, en van alles wat onze bedrijven nodig hebben, moet veilig worden gesteld.”

Verspreiding virus

Het weigeren van niet-essentiële reizigers van buiten de EU voor dertig dagen moet verdere verspreiding van het virus voorkomen en de “enorme” druk op zorgstelsels verminderen, aldus Von der Leyen. De maatregel kan worden verlengd als dat “noodzakelijk” is.

Van de 27 EU-landen zijn Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Cyprus en Ierland geen lid van de Schengenzone, waar in principe vrij doorheen kan worden gereisd. De niet-EU-landen Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein horen er wel bij. De regeringen van alle genoemde landen, dus ook Nederland, zouden hun inwoners “krachtig” moeten aanbevelen hun land niet te verlaten. De Ieren en de Britten vallen buiten de Schengenzone, maar voor hen zullen geen beperkingen gelden voor reizen naar het Europese vasteland, zei Von der Leyen. Deze landen wordt gevraagd het inreisverbod over te nemen.

Goedkeuring lidstaten

De maatregel kan pas ingaan na goedkeuring van de lidstaten. EU-president Charles Michel bevestigde dat de leiders van de 27 EU-landen het voorstel dinsdag bespreken. De komende uren krijgen de lidstaten “uitleg” over wat de maatregel inhoudt, zei hij.

Lees meer in ons Dossier over het coronavirus.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.