Goederentrein uit China komt aan in Londen

Foto’s en video van aankomst containertrein China-Londen

De eerste containertrein uit China is woensdag na achttien dagen aangekomen in de terminal van DB Cargo UK in Londen. Spoorgoederenvervoerder InterRail Group verzorgde de treindienst in opdracht van China Railway International Multimodal Transport (CRIMT). Diverse spoorvervoerders spelen een rol in het vervoer over een afstand van 12.000 kilometer. Zo was DB Cargo verantwoordelijk voor de verbinding van Duisburg naar Londen via de Kanaaltunnel.

Vertrekpunt van de trein was Yiwu in de oostelijke provincie Zhejiang. Het voertuig kwam na achttien dagen in Londen aan, waardoor het het vervoer per spoor twee keer zo snel gaat als transport per schip. De trein vervoerde textiel en andere consumentenproducten. De containers voor het Verenigd Koninkrijk werden in Duisburg bij het containerplatform van Deutsche Bahn geladen om ze gereed te maken voor de Kanaaltunnel.


De aankomst van de goederentrein in Londen, foto: Peter Macdiarmid/LNP

Containertrein

Het goederenvervoer op deze route gaat door Kazachstan, Rusland, Polen, Wit-Rusland, Duitsland, België en Frankrijk. Het Verenigd Koninkrijk is het eindpunt van de treindienst. De treindienst tussen China en Engeland was een testrit. De verbinding China-Londen is een nieuwe spoordienst voor de InterRail Group die ook ritten naar Duisburg, Madrid, Afghanistan en Riga verzorgt.

Met de nieuwe treindiensten naar Europa wil China de oude Zijderoute nieuw leven inblazen en de economie stimuleren. De Zijderoute is van oudsher het stelsel van karavaanroutes bedoeld waarlangs eeuwenlang handel werd gedreven tussen de Middellandse Zee en het oosten van China. In 2016 werd een recordaantal van ongeveer 40.000 containers vervoerd over de Zijderoute. Naar verwachting zal het volume tot 2020 toenemen tot 100.000 containers.

De verschillende treindiensten op de Zijderoute, die variëren tussen de 10.000 en 12.000 kilometer, duren normaal gesproken tussen de 12 en 16 dagen. Onderweg moeten containers diverse malen te worden herladen en verandert de spoorwijdte meerdere keren.

Bekijk hier de foto gallery van de aankomst van de trein in Londen.

En bekijk hier de video van vakblad RailFreight.com:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.